Η Κομισιόν ενέκρινε μερική αποζημίωση για φυσικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα

Η Κομισιόν ενέκρινε μερική αποζημίωση για φυσικές καταστροφές στον αγροτικό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση ζημιών από φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στον αγροτικό τομέα

Η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη γεωργών ή κτηνοτρόφων οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή τους ή στα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία, ή σε αποθηκευμένα προϊόντα και στον εξοπλισμό παραγωγής τους λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.

Τέτοια απρόβλεπτα γεγονότα περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως π.χ. έντονες ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία. Το πρόγραμμα θα αποζημιώνει με τη μορφή ενισχύσεων ή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Βάσει του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν τη ζημία που προκλήθηκε από φυσικές καταστροφές ή έκτακτα περιστατικά και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Η Επιτροπή θεσπιζει αναλογική ενίσχυση και αυτή θα περιορίζεται στην ουσία στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx