Η Κομισιόν παραγγέλλει 650.000 εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών – Τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους

Η άνοδος των νοσηλειών έφερε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Η Κομισιόν πήρε πρωτοβουλία και υπέγραψε εξ ονόματος όλων των κρατών μελών σύμβαση για την προμήθεια έως και 665.000 δόσεων του εμβολίου Zoonotic Influenza Seqirus, καθώς και προαιρετικά για 40 εκατομμύρια δόσεις σε βάθος τετραετίας, αν και εφ΄όσον χρειασθούν. Η νόσος δεν έχει  μεταδοθεί μέχρι στιγμής παρά μόνον σε τέσσερις ανθρώπους απ΄ όσο γνωρίζουμε και οι τρεις από αυτούς είχαν επαφή με μολυσμένα ζώα.

Από το νόσημα κατέληξε μόνον ένας 59χρονος Μεξικανός που δεν είναι βέβαιοι οι θεράποντες για το πώς του μεταδόθηκε το νόσημα. Ο Μεξικανός είχε πάντως και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Επίσης έχουν προσβληθεί δύο εργάτες πτηνοτροφείου και γαλακτοβιομηχανίας στις ΗΠΑ , και ένα παιδί στην Αυστραλία, που κόλλησε σε ταξίδι στην Ινδία. Εκτός από το Μεξικανό, όλα τα περιστατικά ανέρρωσαν πολύ γρήγορα χωρίς σοβαρά συμπτώματα και τα κρούσματα οφείλονταν σε επαφή με ασθενή ζώα. Δεν ξέρουμε αν και τα τέσσερα κρούσματα ήταν από το ίδιο στέλεχος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποδειχθεί ότι η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διαφορετικά στελέχη του ιού Η5Ν1 είχαν παλαιότερα μεταδοθεί πάλι από μολυσμένα ζώα σε μικρό αριθμό ατόμων. Εκείνα τα στελέχη είχαν αποδειχθεί θανατηφόρα σε υψηλό ποσοστό -50% των κρουσμάτων.

Οι ιολόγοι γενικά συμφωνούν ότι η γρίπη των πτηνών έχει το δυναμικό να προκαλέσει μια νέα πανδημία. Θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο πιο πιθανό μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πολυάριθμα είδη θηλαστικών.

«Είναι ανησυχητική η ευρεία εξάπλωση του ιού στις αγελάδες επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ιού που θα έκαναν τους ανθρώπους πιο ευπαθείς» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Σκοτ Χένσλι, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

H δρ Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά, δήλωσε πάντως στο ίδιο πρακτορείο ότι «δεν φαίνεται να βρισκόμαστε στην αρχή πανδημίας, πρέπει όμως επειγόντως να ελέγξουμε αν υπήρχαν και άλλα ανθρώπινα κρούσματα».

Τι λέει η Κομισιόν

«Χάρη σε αυτή τη σύμβαση τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Κυπρία Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «ενώ η απειλή της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλή, πρέπει να προστατεύσουμε τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο, όπως οι εργαζόμενοι που έχουν επαφή με πουλερικά, όσοι εργάζονται σε αγροκτήματα ή και οι κτηνιάτροι Σήμερα ανακοινώνουμε μια συμφωνία εκ μέρους των συμμετεχουσών χωρών για ασφαλή πρόσβαση σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση σε περίπτωση που υπάρξει η κατάσταση εξελιχθεί στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας προστατεύει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων ενώ η προετοιμασία για τις υγειονομικές απειλές είναι στον πυρήνα της δουλειάς μας», είπε η Στέλλα Κυριακίδου.

Το εμβόλιο στοχεύει στην πρόληψη της εξάπλωσης ή σε τυχόν εξάρσεις της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη. Το σκεύασμα που παραγγέλθηκε είναι το μόνο προληπτικό εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ (περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος) και του ΕΟΧ συμμετέχουν σε αυτήν την εθελοντική προμήθεια με την εταιρεία Seqirus UK Ltd. «Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λάβει υπόψη το δικό της πλαίσιο δημόσιας υγείας και να προχωρήσει σε παραγγελίες ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια το πολύ 4 έτη», ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι