Η λίμνη Κάρλα ένα χρόνο μετά – Δορυφορική εικόνα
08/09/2024H σελίδα ενημέρωσης για το κλίμα στην Ελλάδα climatebook.gr παραθέτει κείμενο και δορυφορικές εικόνες της λίμνης Κάρλα προς σύγκριση. Απεικονίζεται η περιοχή όπως ειναι σήμερα και όπως ήταν όταν είχε χτυπήσει η κακοκαιρία Δανιήλ/Daniel τον περσινό Σεπτέμβρη -όταν χάθηκαν 17 ανθρώπινες ψυχές και αμέτρητα ζώα, και καταστράφηκε η καρδιά του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Η σελίδα έχει αναρτήσει το εξής κείμενο: «Ακριβώς ένα χρόνο πριν (στις 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2023) η κακοκαιρία Daniel -η πιο καταστροφική και πολύνεκρη κακοκαιρία στην Μεσόγειο- λάμβανε χώρα στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές στον κάμπο της Θεσσαλίας με εκατομμύρια στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων. Μέσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και η περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας και κυρίως η περιοχής της λίμνης Κάρλα όπου ξανασχηματίστηκε η λίμνη που είχε αποξηρανθεί πριν από αρκετά χρόνια, με την έκτασή της στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 να φτάνει περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα.
»Ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα στέγνωσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, ενώ ένα τμήμα της παραμένει ακόμα πλημμυρισμένο. Επιπλέον, στα σημεία όπου οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν στεγνώσει η υποβάθμιση του εδάφους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται σε υψηλή ανάλυση η κατάσταση στη λίμνη Κάρλα πέρυσι λίγες μέρες μετά την έλευση της κακοκαιρίας Daniel (στις 20 Σεπτεμβρίου 2023), και φέτος ένα χρόνο μετά (στις 4 Σεπτεμβρίου 2024).
Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από την περιοχή της λίμνης Κάρλα από τον δορυφόρο Sentinel-2 στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Πηγή δεδομένων: Sentinel-2 / Copernicus.
Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα από την περιοχή της λίμνης Κάρλα από τον δορυφόρο Sentinel-2 στις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Πηγή δεδομένων: Sentinel-2 / Copernicus.