Η μάσκα που χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, παύει να συγκρατεί ιούς

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Πολύς κόσμος για οικονομία χρησιμοποιεί τις χειρουργικές μάσκες (που κανονικά είναι μιας χρήσης) και μετά τις αφήνει για δέκα-δεκαπέντε μέρες στην μπάντα και τις ξαναφοράει. Το ίδιο κάνουν και οι υγειονομικοί. Ομως νέα μελέτη δείχνει ότι επειδή η μάσκα κάθε φορά που χρησιμοποιείται “ξαναφορμάρεται”, καταλήγει να προστατεύει μόνον κατά 25% ενώ στην αρχή προστάτευε από το 65% του ιικού φορτίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αχρησιμοποίητες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της μόλυνσης. Όταν όμως  χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορά, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο των μικρών σταγονιδίων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούνται η ίδια μάσκα, υφίσταται μια παραμόρφωση.  Στην έρευνά τους εξέτασαν τη συμπεριφορά των αερολυμάτων, των μικροσκοπικών σταγονιδίων υγρών και των σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα που εισπνέουμε. Το συγκεκριμένο μοντέλο παρακολούθησε πού προσγειώθηκαν αερολύματα στη μάσκα και το πρόσωπο, και αν αυτά έφταναν στη μύτη ή στους πνεύμονες. Εξετάζοντας πόσο καλά φιλτράρισαν τον αέρα οι μάσκες διαπίστωσαν ότι οι καινούργιες μάσκες “μπλόκαραν” το 65% των σωματιδίων ενώ εκείνες που ειχαν ξαναφορεθεί, συγκρατούσαν μόνον το 25%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πτυχές της χειρουργικής μάσκας επηρεάζουν τα πρότυπα ροής του αέρα και όταν χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, αυτά αλλάζουν σχήμα και έτσι η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι