Την βοήθεια Ερντογάν ζήτησε η Μελόνι για τις μεταναστευτικές ροές μέσω Λιβύης

Την βοήθεια Ερντογάν ζήτησε η Μελόνι για τις μεταναστευτικές ροές μέσω Λιβύης

Τις λεπτομέρειες της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Τζόρτζια Μελόνι,  στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, αποκαλύπτει η Giornale.

Η ιταλική εφημερίδα Il Giornale αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι, κατά τη συνάντηση της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σαββατόβραδο η Ιταλίδα πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι του ζήτησε “τη βοήθειά του” για να ελεγχθούν πιο αποτελεσματικά οι μεταναστευτικές ροές από την Λιβύη.

Ο τίτλος στο ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής ιταλικής εφημερίδας είναι «Συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι Λίβυοι διακινητές». Αναφέρει ότι πρόκειται για υπογραφή συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία θα αναφέρεται σε γενική συνεργασία καθώς επισήμως δεν μπορεί η Τουρκία να αναλάβει περιπολίες στην Λιβύη αν δεν της ζητηθεί από την Τρίπολη. Προφανώς ο Ερντογάν καλείται να “πιέσει” την κυβέρνηση της Λιβύης να του δώσει περισσότερες δυνατότητες για τουρκική παρουσία στις θάλασσές της.

Κάτι τέτοιο θα υποστήριζε άμεσα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς θα συνέδεε ακόμα πιο στενά Λιβύη και Τουρκία με τρίτο εταίρο την Ιταλία.

«Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη βούληση να υπογραφεί μια τριμερής συμφωνία με τη Λιβύη», γράφει η ιταλική εφημερίδα. Αυτή η συμφωνία σύμφωνα με το προαναφερόμενο έντυπο ήταν στα σκαριά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Μελονι συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών φέρονται να συναντήθηκαν επι τουτου και τον Οκτώβριο και ο Riccardo Guariglia, ο Ιταλός γενικός γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων, ταξίδεψε στην Τουρκία για να επεξεργαστεί το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Guariglia, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει ως θέμα γενικώς και αορίστως ότι «συζητήθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική». Σύμφωνα με την Giornale, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών εργάζονται επί του παρόντος για την κατάρτιση γραπτής συμφωνίας.

Η επίσκεψη της πρωθυπουργού Μελόνι στην Τουρκία με επίκεντρο τη Λιβύη τράβηξε την προσοχή εξαιτίας του γεγονότος ότι οργανώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής «Ιταλία-Αφρική» που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Ρώμη.

Στις 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διεθνής σύνοδος κορυφής Ιταλία-Αφρική και η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να δρομολογήσει ένα σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο Mattei» προκειμένου να «γίνει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής».

Το σχέδιο πήρε το όνομά του από τον Enrico Mattei, ιδρυτή του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI. Ο στόχος του Σχεδίου Mattei περιγράφεται στα επίσημα έγγραφα ως «ανάπτυξη μαζί με τα αφρικανικά έθνη μέσω ενός μοντέλου συνεργασίας και ισότιμης εταιρικής σχέσης».

Προβλέπει «όχι μόνο την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, αλλά και την κοινωνική και οικονομική συνεργασία μέσω των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και την ανάπτυξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι