Η Moody’s δεν έδωσε στην χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα

Η Moody’s δεν έδωσε στην χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα

Τί αναφέρει η έκθεση του γνωστού αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s κράτησε  σταθερή στη βαθμίδα αξιολόγησης Ba1 με σταθερές προοπτικές (outlook), διατηρώντας ένα σκαλοπάτι κάτω την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος ανάμεσα στους Big 4, μετά τους Standard and Poors, DBRS και Fitch, που δεν έχει αποδώσει στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα, αξιολογώντας τα ελληνικά ομόλογα ακόμα σε κατηγορία junk.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η απόφαση για την διατήρηση της Ελλάδας στο Ba1 με θετικό outlook, υποστηρίζεται από ένα σταθερό ιστορικό μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ορατές βελτιώσεις των θεσμών και της διακυβέρνησης, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε έναν υγιέστερο τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως:

  • Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
  • Η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και τα μεγάλα ταμειακά αποθέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.
  • Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση και τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
  • Ενώ επισημαίνεται πως η πορεία της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην άνοδο της ανάπτυξης και θα αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.

Αύξηση ΑΕΠ το 2024

Η Moody’s προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πέριξ του 2%. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι ισχυρότερες εξαγωγές υπηρεσιών έχουν συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από έλλειμμα 10,3% το 2022.

Να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία αξιολόγηση από τον συγκεκριμένο οίκο, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν αποφάσισε να αναβαθμίσει κατά 2 βαθμίδες την ελληνική οικονομία, από το προηγούμενο επίπεδο στην βαθμίδα Βa3.

Πηγή: lifo.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι