Η Μοσάντ έστησε ολόκληρη “βιομηχανία” μπαταριών για να πλασάρει τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους

Η Μοσάντ έστησε ολόκληρη “βιομηχανία” μπαταριών για να πλασάρει τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους

Ρεπορτάζ του Reuters για τους παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μοσάντ όχι μόνον βρήκε πατέντα για να μην ανιχνεύονται τα εκρηκτικά στις μπαταρίες, αλλά και έστησε ολόκληρη επιχείρηση εμπορίας μπαταριών για να γίνει πειστική, με πολλές διαφημίσεις στο διαδίκτυο, και εν συνεχεία έκανε πολλά παζάρια, ώσπου τελικά παρέσυρε στην αγορά την Χεζμπολάχ.

Πάντως ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να ερευνήσει πώς έπεσε στην παγίδα της αγοράς η οργάνωση, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή Ισραηλινών δέκα μέρες μετά την έκρηξη των βομβητών και δεν είναι γνωστό ποιος ερευνά πλέον το θέμα στον Λίβανο ή στο Ιράν. Έχει διαρρεύσει ότι για τα πλήγματα σε στελέχη και μέλη της Χεζμπολάχ αναζητούνται και κατάσκοποι των Ισραηλινών στα ανώτερα κλιμάκια του Ιράν και, συγκεκριμένα, στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters  οι πράκτορες που σκέφτηκαν την πατέντα, σχεδίασαν μια μπαταρία που έκρυβε μια μικρή αλλά ισχυρή γόμωση εκρηκτικού και έναν νέου τύπου πυροκροτητή που ήταν αόρατος στις ακτίνες Χ ή αυτό πάντως είπε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων μια πηγή του στο Λίβανο “με γνώση από πρώτο χέρι για τους τηλεειδοποιητές”. Για να γίνουν πειστικοί ως νέα εταιρεία οι Ισραηλινοί πράκτορες, δημιούργησαν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα και πολλές σελίδες με αναρτήσεις πωλήσεων, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της Χεζμπολάχ.

Το Reuters έχει στο ρεπορτάζ του και αναπαράσταση της μπαταρίας και των σημείων όπου τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά και πολλές πληροφορίες για το πώς εξαπατήθηκαν οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι σύμμαχοί τους. Όλα δείχνουν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Φαίνεται πως χρησιμοποίησαν ένα λεπτό φύλλο με έξι γραμμάρια της εκρηκτικής ύλης τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης (PETN) που την έβαλαν μέσα σε ένα “σάντουιτς” από κυψέλες της μπαταρίας. Ανάμεσα στις κυψέλες έβαλαν και ένα πολύ εύφλεκτο υλικό για την πυροδότηση, αλλά χωρίς μεταλλικά στοιχεία. Η παγίδα τοποθετήθηκε σε ένα “κουτί” ίσο με ένα κουτί σπίρτα. Χωρίς μεταλλικά στοιχεία, το υλικό δεν ανιχνεύτηκε με ακτίνες Χ.

Μόλις έλαβε τους τηλεειδοποιητές πριν από δέκα μήνες η Χεζμπολάχ τους ήλεγξε εξωτερικά για παρουσία εκρηκτικών, είπαν  στο Reuters δύο άτομα που είπαν ότι γνωρίζουν καλά το θέμα. Οι μαχητές πέρασαν τις συσκευές και από σαρωτές ασφαλείας του αεροδρομίου για να δουν αν θα ενεργοποιούσαν συναγερμό. Δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο. Οι συσκευές ήταν πιθανώς ρυθμισμένες για να δημιουργήσουν μια σπίθα μέσα στην μπαταρία, αρκετή για να ανάψει το εκρηκτικό υλικό και να πυροδοτήσει την έκρηξη του φύλλου PETN, είπαν οι δύο ειδικοί στις βόμβες, στους οποίους το Reuters έδειξε το σχέδιο της βόμβας τηλεειδοποίησης.

Δεδομένου ότι τα εκρηκτικά και το “σάντουιτς” που τα έκρυβε, έκλεβαν χώρο από την μπαταρία, μειωνόταν η ισχύς της.Κάποια στιγμή, η Χεζμπολάχ παρατήρησε ότι η μπαταρία εξαντλείτο γρηγορότερα από το αναμενόμενο, είπε η λιβανέζικη πηγή. Ωστόσο, το ζήτημα δεν φάνηκε να εγείρει σημαντικές ανησυχίες ασφαλείας, ίσως και επειδή αυτές οι συσκευές παραδίδονταν λίγες ώρες πριν από επιθέσεις. Οι συσκευές πυροδοτήθηκαν με ηχητικό σήμα ειδοποίησης που “άναψε” το εύφλεκτο υλικό.

Συνολικά, η επίθεση με τους βομβητές, και μια δεύτερη την επόμενη μέρα με παγιδευμένα γουόκι τόκι, σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 3.400. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πού κατασκευάστηκαν οι συσκευές.  Εξωτερικά η πηγή ενέργειας του τηλεειδοποιητή έμοιαζε με μια τυπική μπαταρία λιθίου που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Κι όμως, η μπαταρία, με την ένδειξη LI-BT783, είχε ένα πρόβλημα όπως και ο τηλεειδοποιητής καθαυτός: ήταν νέα “προϊόντα” στην αγορά. Έτσι, οι πράκτορες του Ισραήλ επί μήνες σχεδίασαν και δημιούργησαν μια εταιρεία με πειστικό ιστορικό από το τίποτα.

Για τους τηλεειδοποιητές, οι πράκτορες εξαπάτησαν τη Χεζμπολάχ πλασάροντας το μοντέλο AR-924, με μια υπάρχουσα, πολυ γνωστή στο χώρο των ηλεκτρονικών ,ταϊβανέζικη μάρκα, την Gold Apollo. Ο πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, είπε στους δημοσιογράφους μια μέρα μετά την επίθεση τηλεειδοποίησης ότι τον πλησίασε πριν από περίπου τρία χρόνια μια πρώην υπάλληλος, η Teresa Wu για να συζητήσουν με το νέο εργοδότη της, οι τρεις τους,  μια συμφωνία άδειας χρήσης. Ο Hsu είπε ότι δεν ήξερε και πολλά για αυτή την εταιρεία, αλλά του ζήτησαν απλά να σχεδιάζουν τα δικά τους προϊόντα και να τα εμπορεύονται με την ευρέως διαδεδομένη επωνυμία Gold Apollo.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την ταυτότητα του εργοδότη της Teresa ούτε αν ήξερα πως δούλευαν στην ουσία για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Έδειξαν στον Hsu ένα αναπροσαρμοσμένο μοντέλο της εταιρείας του, το AR-924 και ζήτησαν την άδεια να το εμπορεύονται με τη δική του φίρμα επάνω. Ο πρόεδρος είπε ότι δεν εντυπωσιάστηκε από το AR-924 όταν το είδε, αλλά ανήρτησε φωτογραφίες και μια περιγραφή του προϊόντος στον ιστότοπο της εταιρείας του, δίνοντάς του στην ουσία αξιοπιστία. Δεν υπήρχε τρόπος να αγοράσει κάποιος απευθείας το AR-924 από τον ιστότοπό του. Θα έπρεπε να το αγοράσει από τον μυστηριώδη νέο εταίρο, που τελικά μένει κάπως αξεκαθάριστο πώς έπεισε τον Hsu να δώσει τόσο εύκολα τη φίρμα του.

Ο Hsu περιέγραψε την εταιρεία του ως θύμα δολοπλοκίας, αλλά δεν υπεισήλθε σε ουσιώδεις λεπτομέρειες. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ιστοσελίδες και εικόνες που παρουσιάζουν το AR-924 και την μπαταρία του προστέθηκαν στον ιστότοπο apollosystemshk.com,  ο οποίος δηλώνει πως είχε άδεια διανομής προϊόντων Gold Apollo, καθώς και έναν “σούπερ” τηλεειδοποιητή. Ο ιστότοπος έδινε μια διεύθυνση στο Χονγκ Κονγκ για μια εταιρεία που ονομάζεται Apollo Systems HK. Δεν υπάρχει εταιρεία με αυτό το όνομα στη διεύθυνση ή στα εταιρικά αρχεία του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, ο ιστότοπος καταχωρίστηκε από τη Wu, την Ταϊβανέζα επιχειρηματία, στη σελίδα της στο Facebook καθώς και στα αρχεία των δημόσιων εταιρειών όταν κατέγραψε μια εταιρεία που ονομάζεται Apollo Systems στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

Κάποιες σελίδες του ιστότοπου apollosystemshk.com είναι αφιερωμένο στην μπαταρία LI-BT783 και δίνει έμφαση στην εξαιρετική απόδοσή της. Προβαλλόταν ως προϊόν που είχε 85 ημέρες αυτονομίας και μπορούσε να επαναφορτιστεί μέσω καλωδίου USB. Στα τέλη του 2023, δύο καταστήματα μπαταριών εμφανίσθηκαν στο διαδίκτυο με το LI-BT783 να αναφέρεται στους καταλόγους τους, όπως διαπίστωσε το Reuters. Είχαν και σχόλια αγοραστών ή πελατών, χωρίς όμως τα πλήρη στοιχεία τους. Ο ιστότοπος, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι συζητήσεις του φόρουμ στήθηκαν όλα για να εξαπατηθεί η Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Reuters ένας πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και δύο δυτικοί συνάδελφοι του.

Η Χεζμπολάχ, επειδή διέβλεπε κινδύνους ασφαλείας στα κινητά, προτιμούσε πλέον τους βομβητές και τα γουόκι τόκι. Ομως αυτή την προτίμηση κάποιοι την μετέφεραν στη Μοσάντ και αυτή εν συνεχεία έστησε όλη την επιχείρηση. Οι έρευνες που έκανε μετά τις εκρήξεις η Χεζμπολάχ, έδειξαν ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες χρησιμοποίησαν επιθετική τακτική πωλήσεων για να βεβαιωθούν ότι ο διευθυντής προμηθειών της Χεζμπολάχ θα επέλεγε το AR-924, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο πωλητής που τα πλάσαρε έκανε πολύ φθηνή προσφορά και εν συνεχεία έριξε κι άλλο την τιμή. Το γιατί αυτό δεν κίνησε υποψίες, είναι άγνωστο. Πιθανόν ο πωλητής να ήταν συστημένος από “άτομο εμπιστοσύνης”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx