Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις

Τι ζητά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ από Τσιάρα-Γεραπετρίτη

Δύο υπηρεσίες καθυστέρησαν πάνω από ένα χρόνο να ενημερώσουν την αρμόδια Αρχή για χιλιάδες άρσεις απορρήτου, ενώ παράλληλά σημειώνεται μέσα σε ένα έτος αύξηση του αριθμού των παρακολουθουμένων κατά 62%.

Η έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) για το έτος 2022 η οποία δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ, δείχνει ότι ενώ όφειλαν να την ενημερώνουν οι αρμόδιοι φορείς, το έπραξαν σε χιλιάδες περιπτώσεις με περισσότερο από ένα χρόνο καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την έκθεση (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ), η ΕΥΠ, με μεγάλη καθυστέρηση, απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 επιπλέον 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα. Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ή ΔΑΕΕΒ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας) από την πλευρά της είχε παραλείψει να αποστείλει στην ΑΔΑΕ 5.988 εισαγγελικές διατάξεις για το 2021 και επίσης το έκανε εντός του 2022.

Σχετική έρευνα του ιστοτόπου insidestory.gr δείχνει ότι το άθροισμα των «ξεχασμένων» άρσεων απορρήτου «για λόγους εθνικής ασφαλείας» τις εκτοξεύει -με βάση την προηγούμενη έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ – από 15.475 σεις 22.180. Το 2020 είχαν γίνει, επισήμως τουλάχιστον, 13.751 άρσεις, τουτέστιν σημειωθηκε μια αύξηση της τάξης του 62% μέσα σε έναν χρόνο.

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, στο πρόλογο της έκθεσης πεπραγμένων αναφέρεται στις αντιδράσεις εκείνων, «οι οποίοι για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών».

Γράφει ότι οι αντιδράσεις αυτών των ατόμων ή φορέων «εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».

Ευτυχώς, σημειώνει ο κ. Ράμμος, «η ΑΔΑΕ κατάφερε να αγνοήσει τις αντιδράσεις αυτές και να σταθεί όρθια. Πράττοντας αποφασιστικά και όσο πιο καλά μπορούσε, μέσα σε αυτό το εξόχως αρνητικό κλίμα, το συνταγματικό της καθήκον, που δεν είναι άλλο από το να διασφαλίζει το ‘’απολύτως’’ κατά το ίδιο το Σύνταγμα και τόσο ευαίσθητο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ: Είναι αδιανόητο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, να αποφεύγει να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για τη νέα αποκάλυψη της ΑΔΑΕ ότι η ΕΥΠ απέκρυψε παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το έτος 2022 η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρέλειψαν για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα να αποστείλουν στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών αθροιστικά 6.705 εισαγγελικές διατάξεις, που αφορούσαν σε άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας κυρίως για το 2021. Αποτέλεσμα της απόκρυψης ήταν να μην μπορεί η αρχή να κάνει τον οποιοδήποτε έλεγχο.

Στις παρακολουθήσεις η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιδόσεις, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλώνει ότι δεν είναι δικαστική αρχή και δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε την εποπτεία της ΕΥΠ το επίμαχο διάστημα. Αυτός ξέρει.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Στις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου σχετικά με την απόκρυψη 6.705 άρσεων απορρήτου, αναφέρονται με κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου και Γιάννης Σαρακιώτης.

«Μία Αρχή προσπάθησε να διατηρήσει τον τίτλο της Ανεξάρτητης και βρέθηκε στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της ΝΔ» αναφέρουν οι τομεάρχες και εξηγούν: «Ο λόγος για την ΑΔΑΕ που κατέληξε στην αλλαγή της σύνθεσης της διοίκησης, αφού οι αποκαλύψεις με τις παρακολουθήσεις ενοχλούσαν. Η ΕΥΠ είχε “ξεχάσει” να αποστείλει 717 εισαγγελικές διατάξεις για το 2021, που τις απέστειλε το 2022 και η αντιτρομοκρατική αντίστοιχα 5.988».

Γενικεύοντας στρέφονται κατά της κυβέρνησης: «Η μεθοδολογία της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στα εξής: α) Επιλέγεις τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, β) υπονομεύεις το έργο τους, γ) ελέγχει τους θεσμούς και τα ΜΜΕ, δ) καταλύει επί της ουσίας το Κράτος Δικαίου, με αποτέλεσμα δ) την εδραίωσή της ως καθεστώς.

Το γεγονός ότι, η χώρα μας συνιστά το “μαύρο πρόβατο” της ευρωπαϊκής οικογένειας στα ζητήματα λειτουργίας του Κράτους Δικαίου είναι καταγεγραμμένο και πανθομολογούμενο διεθνώς. Είναι επιτακτική η ανάγκη να λάβει τέλος ο διασυρμός της και να επανέλθει στην ευρωπαϊκή εμπροσθοφυλακή σε ότι αφορά τόσο την προστασία του, όσο και τη διαφύλαξη της βαθιάς δημοκρατικής μας παράδοσης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx