ΟΜΙΛΙΑ

Στο ταμείο καταστροφών το market pass και ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Οι αποφάσεις για το "ειδικό τέλος" (live),

Στις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι φωτιές στον Έβρο, ήταν εστιασμένη η ομιλία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

-Την εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας.

-Στο νέο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

-Αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

-Την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δισ. ευρώ.

-Ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair).

-Προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων, αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Ενίσχυση της υποδομής της Υπηρεσίας 112.

-Αναβάθμιση του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σενάριο για ενεργότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν κάτι τέτοιο απαιτείται όσον αφορά σε θέματα διάσωσης και κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας.

Σχετικά με το λεγόμενο “πράσινο τέλος”, που θα κατευθύνεται στο αποθεματικό του κράτους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί αποθεματικό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του φόρου διανομής στα πολυτελή ξενοδοχεία, από 1 έως 6 ευρώ. Επίσης αναστέλλεται το Market Pass με εξαίρεση τη Θεσσαλία και τον Έβρο, όπου θα δίνεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Οι οικονομικές εξαγγελίες

Στο σκέλος των οικονομικών εξαγγελιών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα ξεπαγώσουν οι τριετίες αλλά και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. Ακόμη προανήγγειλε ότι από την 1.1.2024 αυξάνονται οι αμοιβές στο Δημόσιο κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Την ίδια ώρα σε 1.340.000 δηλώσεις θα έχουμε αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για παιδιά, ενώ σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από τον Απρίλιο του 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα αυξηθεί κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επιπλέον προανήγγειλε την καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η “προσωπική διαφορά”, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ είπε ότι τον Ιανουάριο του 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση στους συνταξιούχους.

Επίσης μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς επίσης και για την συνέχιση του επιδόματος θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρξει συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Επιπλέον ο πρωθυπουργός μίλησε για την καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι