Η Ουκρανία αποκαλύπτει θραύσματα του ρωσικού πυραύλου
24/11/2024Θραύσματα του ρωσικού διηπειρωτικού, πολυ-ηχητικού πυραύλου Oreshnik, ο οποίος έπεσε στην πόλη Ντνίπρο την Πέμπρη, εξέθεσε ενώπιον των διεθνών ΜΜΕ ο ουκρανικός στρατός.
Η Ρωσία εκτόξευσε την περασμένη Πέμπτη (21.11.2024) τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς τύπου Oreshnik εναντίον την πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο ένα στρατιωτικό – βιομηχανικό συγκρότημα.
Ήταν η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου τέτοιου είδους σε πεδίο μάχης και ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Δύση ότι ανάγκασε την Ρωσία να πραγματοποιήσει αυτή την τρομακτική επίθεση στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία πήρε άδεια από τις ΗΠΑ και την Βρετανία να χρησιμοποιήσουν προηγμένους πυραύλους εναντίον στόχων μέσα στο ρωσικό έδαφος και η Μόσχα έπρεπε να απαντήσει αναλόγως.
Στο πλαίσιο αυτό, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε σήμερα (24.11.2024) σε δημοσιογράφους, μερικά από τα θραύσματα του καινούργιου ρωσικού πυραύλου Oreshnik.
Ένα από τα στελέχη της SBU δήλωσε στο Associated Press ότι είναι η πρώτη φορά που τα συντρίμμια ενός τέτοιου πυραυλικού συστήματος εντοπίζονται στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των μεταλλικών θραυσμάτων και σύντομα θα έχουν περισσότερες απαντήσεις για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για την ανάπτυξη και την λειτουργία του πυραύλου.
Οι δηλώσεις του Πούτιν
Την περασμένη Παρασκευή (22.11.2024) ο Πούτιν αποκάλυψε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος τύπου Oreshnik θα χρησιμοποιηθεί ξανά στο πεδίο της μάχης ενώ θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του.
«Οπλικά συστήματα όπως το Oreshnik δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μαζική παραγωγή».
Τι υποστήριξε το Κίεβο
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε από την πλευρά της, ότι ο ρωσικός πύραυλος μάλλον συνδέεται με το πυραυλικό σύστημα γνωστό και ως «Kedr».
«Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 15 λεπτά από το σημείο εκτόξευσης στην περιοχή Αστραχάν μέχρι την πόλη Ντνίπρο ενώ φαίνεται ότι στο τελικό στάδιο πτήσης πριν την πρόσκρουση έφτασε ταχύτητες πάνω από 11 Mach, εξαπολύοντας έξι πολεμικές κεφαλές, με την καθεμία να διαθέτει έξι υποπυρομαχικά» ανέφερε η GUR.
Πηγή: NewsIt
Φωτογραφίες: AP