Η Ουγγαρία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Ελβετίας για το Ουκρανικό

Η Ουγγαρία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Ελβετίας για το Ουκρανικό
epaselect epa11174898 Ukrainian President Volodymyr Zelensky attends a a joint press conference with the Danish prime minister after their meeting at Potocki Palace in Lviv, Ukraine, 23 February 2024. The Danish prime minister and the Danish defense minister announced in a press conference on 22 February that Denmark's is entering a ten-year agreement with Ukraine on continued military support and the security situation in Europe. EPA/Mads Claus Rasmussen DENMARK OUT

Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα μετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία δεν έχει προσκληθεί.

Η Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επικρίνει έντονα τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Εξάλλου ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, προκαλώντας την αντίδραση των εταίρων του.

«Η Ουγγαρία θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη σε επίπεδο υπουργού», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο από την Αγία Πετρούπολη όπου συμμετέχει σε οικονομικό φόρουμ.

Η σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία έχει στόχο να συσπειρώσει τη διεθνή στήριξη για τις ειρηνευτικές προτάσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα του.

Η Ρωσία έχει απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή ως χάσιμο χρόνου.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ έχει μπλοκάρει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στήριξης του Κιέβου.

Η Βουδαπέστη επικρίνει εδώ και καιρό την Ουκρανία για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.

Παράλληλα και πάρα το γεγονός ότι η δυτική Ευρώπη έχει προσπαθήσει να αποδεσμευθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Ρωσία, βάσει συμβολαίου 15ετούς διάρκειας που υπεγράφη το 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι