Η πιο δύσκολη στιγμή στην θητεία της Μέρκελ

Η πιο δύσκολη στιγμή στην θητεία της Μέρκελ

Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση για μετανάστες λογοτέχνες στο Ντίσελντορφ, η απερχόμενη καγκελάριος τη Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε για το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην 16ετή θητεία της. Και απάντησε: «Όταν ζήτησαν τόσο πολλά από την Ελλάδα». Συγκεκριμένα, για την πιο δύσκολη στιγμή της, είπε τα εξής: «Ήταν στην κρίση του ευρώ, όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».

Ως πιο ευχάριστη στιγμή έδωσε γενικότερη και πιο πολιτική απάντηση: «Οι πιο ευχάριστες στιγμές ήταν όταν πετυχαίναμε συμβιβασμό, όπως π.χ. για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Ως πιο αμήχανη προσωπική στιγμή ανέφερε το γεγονός ότι όταν έχασε την μητέρα της, βρισκόταν στο επίκεντρο: «Κάποιες φορές σε κοιτούν επίμονα και θέλεις να τους πεις “Τι κοιτάς; Βλέπεις κάτι περίεργο;” Πρέπει κανείς να δομεί τον προσωπικό χώρο του και να τον προστατεύει. Σε αυτόν τον χώρο δεν επιτρέπω να μπαίνουν άτομα που δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί μέσα», είπε.

Στην εκδήλωση η Μέρκελ μίλησε περισσότερο για κοινωνικά, φιλοσοφικά και προσωπικά θέματα, με αρκετά εξομολογητική διάθεση. «Τι σας καθόρισε;», ρώτησε η δημοσιογράφος που συντόνιζε τη συζήτηση. «Το γεγονός ότι μεγάλωσα από μικρή με άτομα με διανοητική αναπηρία και έτσι δεν είχα ποτέ φοβίες απέναντί τους. Και το γεγονός ότι σπούδασα Φυσική. Το 80% των συμφοιτητών μου ήταν άνδρες. Έμαθα να παλεύω σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον».

Τι είπε για το προσφυγικό

Το 2017, όταν είχε ερωτηθεί αν είναι φεμινίστρια, είχε με αμηχανία απαντήσει ότι δεν της αρέσουν οι “ταμπέλες”. Αυτή τη φορά, στην ίδια ερώτηση, δήλωσε ότι, «υπό την έννοια ότι φεμινισμός είναι άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό στην κοινωνία, τότε ναι, είμαι φεμινίστρια. Την προηγούμενη φορά που ρωτήθηκα ήμουν κάπως συγκρατημένη. Όμως πια το έχω σκεφτεί καλύτερα. Και υπό αυτή την έννοια μπορώ να πω, ναι, πρέπει να είμαστε όλοι φεμινιστές και φεμινίστριες», είπε γελώντας η Καγκελάριος.

Στο ερώτημα αν με την πολιτική της στο προσφυγικό δίχασε την γερμανική κοινωνία, απάντησε: «Δεν το βλέπω έτσι, ούτε απηύθυνα με τη φράση “θα τα καταφέρουμε” ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες προκειμένου να έρθουν στη Γερμανία. Το 2015 οι πρόσφυγες βρίσκονταν στην πόρτα μας και το να λέγαμε “προσοχή, πίσω στη Μεσόγειο”, δεν αποτελούσε κατ’ εμέ λύση».

Στην ερώτηση αν αφήνει την καγκελαρία έχοντας κάνει όσα θα ήθελε, απάντησε: «Θεωρώ ότι έδωσα τη συνεισφορά μου. Τώρα η χώρα χρειάζεται κάτι καινούργιο». Και τι σχεδιάζει για το μέλλον μετά την καγκελαρία; «Είμαι στην πολιτική από το 1990, και δεν είχα ούτε μία  «κανονική» ημέρα εργασίας. Έπαψα λοιπόν, σύντομα, να σκέφτεται τι άλλο θα με ενδιέφερε έξω από την πολιτική. Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό», ομολόγησε.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Zeitung η Άγκελα Μέρκελ, έπειτα από 31 χρόνια στην Bundestag και 16 χρόνια στην Καγκελαρία θα λάβει μηναία σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ, ενώ, όπως όλοι οι πρώην Καγκελάριοι, δικαιούται γραφείο με τέσσερις υπαλλήλους και έναν οδηγό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι