Η Πολωνία περιορίζει τις δυνατότητες μετακινήσεων των Ρώσων διπλωματών

Η Πολωνία περιορίζει τις δυνατότητες μετακινήσεων των Ρώσων διπλωματών

Η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών στο έδαφός της λόγω της «εμπλοκής της Μόσχας σε υβριδικό πόλεμο», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών. Η Ρωσία απάντησε ότι θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα.

“Μόλις ανακοίνωσα την απόφαση της Πολωνίας να λάβει μέτρα, λόγω της εμπλοκής του ρωσικού κράτους σε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Θα είναι περιορισμοί στην κυκλοφορία των Ρώσων διπλωματών στη χώρα μας”, δήλωσε ο ο ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Οι περιορισμοί θα αφορούν όλους τους διπλωμάτες και εν γένει τους εργαζόμενους στην ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία, με μοναδική εξαίρεση τον πρέσβυ. Θα μπορούν να μετακινούνται μόνο στην κεντρική περιοχή της περιφέρειας της Μασοβίας όπου βρλισκεται και η πρωτεύουσα, οι δε πρόξενοι μόνο εντός των επαρχιών όπου ασκούν τα καθήκοντά τους, διευκρίνισε ο υπουργός.

Υπογραμμίζοντας ότι η Πολωνία δεν είναι η πρώτη χώρα που εισάγει τέτοιους περιορισμούς, ο Σικόρσκι δήλωσε ότι ελπίζει και “άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας”.

Η πολωνική κυβέρνηση αποδίδει κυβερνοεπιθέσεις και αρκετές μεγάλες πυρκαγιές στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς η Πολωνία λειτουργεί ως βασικός κόμβος υλικοτεχνικής βοήθειας για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πολωνία, Σεργκέι Αντρέγιεφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επισήμως για τα μέτρα που λαμβάνονται.

“Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη επισήμως και δεν μας δόθηκε καμιά εξήγηση για το θέμα αυτό”, δήλωσε ο πρέσβυς. Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα είπε:

«Θα λάβουμε μέτρα αντιποίνων ώστε οι Πολωνοί ηγέτες, οι οποίοι έχουν κατακλυσθεί από ρωσοφοβία, να μετανιώσουν για αντιρωσικά μέτρα που εξήγγειλαν ότι θα λάβουν».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, 12 άτομα που κατηγορούνται για δολιοφθορά και συνεργασία με τη Ρωσία, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

“Υπήρξε ήδη η σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα που παραλίγο να διαπράξει δολιοφθορά και υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι. Ελπίζουμε ότι η Ομοσπονδία της Ρωσίας θα εκλάβει τα μέτρα που ανακοινώσαμε ως μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση”, τόνισε ο Σικόρσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι