Η προστασία των συνόρων της ΕΕ κυρίαρχεί στον προεκλογικό αγώνα στην Αυστρία

Η προστασία των συνόρων της ΕΕ κυρίαρχεί στον προεκλογικό αγώνα στην Αυστρία

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και η προστασία τους είναι το κυρίαρχο θέμα στον προεκλογικό αγώνα για τις πρόωρες εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στην Αυστρία. Στην σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της απερχόμενης αυστριακής Βουλής, το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων ανέπτυξε την επαναλαμβανόμενη κινδυνολογία του, πως χωρίς τη δική του συμμετοχή στην επόμενη αυστριακή κυβέρνηση «θα ανοίξουν διάπλατα οι πύλες στην εισροή προσφύγων στην Αυστρία».

Με τον τρόπο αυτό, το Κόμμα των Ελευθέρων — το οποίο βρισκόταν μέχρι τέλη Μαΐου σε κυβερνητικό συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου και εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα αυτό, Σεμπάστιαν Κουρτς — μετέφερε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή το θέμα που κυριαρχεί τον δικό του προεκλογικό αγώνα, δηλαδή το “προσφυγικό-μεταναστευτικό”.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο προερχόμενος από τους Ελευθέρους πρώην υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ μίλησε για δραματική εξέλιξη μιας νέας προσφυγικής ροής μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία, όπως διατείνονταν, δεν είναι εξοπλισμένη για μία λογική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, κατά την άποψή του, “απέχει πολλά μίλια από ένα συντεταγμένο σύστημα ασύλου”.

Για ένα τέτοιο σύστημα λείπει η πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολίασε με δριμύτητα ο θεωρούμενος ως ο πλέον σκληροπυρηνικός πολιτικός των Ελευθέρων, προτείνοντας στη συνέχεια την υιοθέτηση του αποκαλούμενου “αυστραλιανού μοντέλου” για το άσυλο, που, όπως σημείωσε, δεν κατανοεί το άσυλο αυτόματα ως “κάρτα εισόδου” στο κοινωνικό σύστημα της χώρας προορισμού.

Ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον όρο “Φρούριο Ευρώπη”, στο οποίο πρέπει να προστατεύεται ο πληθυσμός, ανέφερε ο Χέρμπερτ Κικλ, επισημαίνοντας πως μέχρι να υλοποιηθούν ταχύτατα οι επιστροφές μέσω της Μεσογείου, η Αυστρία πρέπει να προστατέψει εκτεταμένα τα σύνορά της.

Το «λάθος» μήνυμα

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επικρίνει ως “λάθος μήνυμα” την προχθεσινή συμφωνία πολλών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα, για τη δημιουργία συστήματος κατανομής διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα, σε διάφορες κοινοτικές χώρες.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η εξέλιξη της ΕΕ κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς το μόνο που πετυχαίνει ένα τέτοιο σύστημα είναι να ενθαρρύνει διακινητές και μετανάστες να κατευθύνονται προς την Ευρώπη, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο ίδιος σημείωσε πως η δική του προσέγγιση δεν είναι η κατανομή προσφύγων, αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων και σε αυτό θα δραστηριοποιηθεί σε επίπεδο ΕΕ, εάν εκλεγεί εκ νέου καγκελάριος στη χώρα του, ενώ ανέφερε ως προ πάντων στόχο του την “μηδενική μετανάστευση παράνομα εισερχόμενων στην Ευρώπη”.

Παρατηρητές στη Βιέννη ασκούν κριτική στον πρώην καγκελάριο πως στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα επανέρχεται με έμφαση σε αυτά τα προσφιλή θέματά του με τα οποία κατά κύριο λόγο είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, υιοθετώντας την ρητορική και την πολιτική των Ελευθέρων.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν συμμετέχει στην απερχόμενη Βουλή μετά την ανατροπή από αυτή τέλη Μαΐου, της βραχύβιας κυβέρνησης μειοψηφίας που ο ίδιος είχε σχηματίσει έπειτα από την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του με το Κόμμα των Ελευθέρων εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα” που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του φερόμενου ως εμπλεκόμενου σε αυτή πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Κατά τη σημερινή, τελευταία Ολομέλεια της απερχόμενης Βουλής – που αναμένεται να διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα — οι Σοσιαλδημοκράτες κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ για πλήρη αποτυχία του στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς, “υπό την δική του αιγίδα” ως προεδρεύοντα, αναβλήθηκε για το 2027 η αύξηση του προσωπικού της Frontex, ενώ στο ίδιο πνεύμα έντονη κριτική στον Κικλ άσκησε και το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίστα Πιλτς”).

Τη θέση ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί μόνον εργαλείο για ένα πραγματικό σύστημα ασύλου στο οποίο λείπει όμως η ευρωπαϊκή συνεργασία και το οποίο διαμορφώνεται αρκετά πιο περίπλοκο, διατύπωσε το θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Κατά την άποψή του ΝΕΟΣ, η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των αιτιών της φυγής των ανθρώπων, θα πρέπει να δώσει δυνατότητες κατά μήκος των προσφυγικών διαδρομών για οικειοθελή επιστροφή και θα πρέπει να εγκαταστήσει μία ευρωπαϊκή πολιτική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης με στόχο την διάσωση ανθρώπινης ζωής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι