Η “ναυμαχία” στη Λέσβο καθώς οι Τούρκοι θέλησαν να στείλουν 300 μετανάστες στην Ελλάδα

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Σχεδόν  μισή μέρα προσπαθούσαν οι τουρκικές ακταιωροί να προωθήσουν πάνω από επτά βάρκες με συνολικά 300 μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης να συντάξει πλέον επιστολή προς την Κομισιόν, καθώς βρίσκεται και από πάνω απολογούμενος για “παράνομες επαναπροωθήσεις”. Επειδή για τους Καθολικούς μεθαύριο είναι Πάσχα, ο Μηταράκης προτίμησε την απλή τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα και θα αποστείλει την επιστολή την Δευτέρα.

Η επιστολή απευθύνεται στην Σουηδέζα Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον και κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο υπουργός συγκρατήθηκε ως προς την επιστολή  και για άλλο λόγο: έχει πληροφορίες για παρόμοιες κινήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θέλει να τις συμπεριλάβει και αυτές.

Στα πολλαπλά σημερινά επεισόδια ο “στολίσκος” των μεταναστών εντοπίστηκε διάσπαρτος χρονικά αλλά από το ίδιο σημείο εκκίνησης και κάθε λέμβος αναχωρούσε με λίγη ώρα διαφορά από την προηγούμενη και συνοδευόταν από τουρκικές ακταιωρούς. Η πρώτη εντοπίστηκε στα βορειοανατολικά της Λέσβου στις 4.30 τα ξημερώματα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων   και 45 λεπτά αργότερα οι δεύτερη, ενώ οι άλλες τρεις εντοπίστηκαν στο επόμενο τρίωρο. Οι Έλληνες λιμενικοί τράβηξαν και βίντεο με τις επιθετικές κινήσεις των τουρκικών ακταιωρών που συνόδευαν τους μετανάστες μέχρις ότου φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Άλλη μια απόπειρα έγινε και το μεσημέρι  και απέτυχε, αλλά η έβδομη πέτυχε, οπότε μια άλλη λέμβος με 28 μετανάστες από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, μπόρεσε να φτάσει στη Λέσβο στις 2 μ.μ.

Όλες οι βάρκες κυριολεκτικά συνοδεύνταν από ένα πολεμικό πλοίο, έξι τουρκικές ακταιωρούς και αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η επιχείρηση ήταν καθ΄ όλα οργανωμένη και είχαν επί τούτου και συνεργείο να καταγράφει σε βίντεο -όχι το γεγονός ότι οι τουρκικές ακταιωροί ξεπροβόδιζαν τις λέμβους με τους μετανάστες, αλλά με στόχο να καταγράψουν “παράνομη επαναπροώθηση”.  Από την ελληνική πλευρά, στην οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, είχαν “παραταχθεί”  οκτώ σκάφη  του  Λιμενικού Σώματος. Ανάλογες κινήσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο και στην Χίο, Κω και Ρόδο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι