Η Ρωσία ανοίγει τράπεζες στο Λουγκάνσκ και στο Ντονιέτσκ

Η Ρωσία ανοίγει τράπεζες στο Λουγκάνσκ και στο Ντονιέτσκ

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ρωσία εδραιώνει την επιρροή της στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει, και ανοίγει υποκαταστήματα των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της, της Sberbank και της VTB.

Η πρώτη έχει ήδη 136 τοποθεσίες στις οποίες λειτουργούν ΑΤΜ της ή μικρά υποκαταστήματα στις περιοχές που έχουν καταληφθεί. Αν και η Μόσχα ενθαρρύνει να μπει σε μια κανονικότητα η επιχειρηματική ζωή στα εδάφη αυτά, οι πιο πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες διστάζουν να κάνουν ανοίγματα εκεί, δεδομένου ότι σε αρκετές περιοχές συνεχίζονται οι μάχες και σε κάποιες σημειώνονται σποραδικά πλήγματα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Sberbank, η οποία τέθηκε υπό δυτικές κυρώσεις το 2022, δήλωσε στους Financial Times ότι άνοιξε 48 υποκαταστήματα και έχει θέσει σε λειτουργία 136 ΑΤΜ. «Εξυπηρετούμε περίπου 60.000 πολίτες», είπε εκπρόσωπό της στους Finanial Times. H Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι περιφέρειες Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια αποτελούν συνταγματικά μέρος της Ρωσίας. Δεν τις ελέγχει όλες πλήρως, αλλά συνολικά ελέγχει το 80% των εδαφών σε αυτές τις περιοχές. Τα νέα υποκαταστήματα της Sberbank σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έξι «κινητά γραφεία» στη Μαριούπολη. Η Sberbank επανήλθε στην Κριμαία μετά από απουσία σχεδόν δέκα ετών αφου είχε κλείσει το 2014. Άνοιξε εκεί το πρώτο της υποκατάστημα το 2023.

Η VTB ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της σε γραφεία στη Μαριούπολη μέχρι το τέλος του έτους. Ο επικεφαλής της έκοψε ήδη κορδέλα εγκαινίων του πρώτου υποκαταστήματος στο Λουγκάνσκ προ διμήνου δηλώνοντας ότι «αυτό δεν είναι απλώς ένα νέο γραφείο, ένα υποκατάστημα, αλλά ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας ένταξης της περιοχής στην οικονομία της χώρας» σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Πηγή: Financial Times

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx