Η Ρωσία αποσύρει την μόνιμη αντιπροσωπεία από το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία αποσύρει την μόνιμη αντιπροσωπεία από το ΝΑΤΟ

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρει από 1η Νοεμβρίου 2021 την μόνιμη αντιπροσωπεία της από το ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας να ανακαλέσει τη διαπίστευση οκτώ διπλωματών, που στελέχωναν την αντιπροσωπεία.

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας χαρακτηρίζονται από εντάσεις και το νέο δόγμα της Ατλαντικής Συμμαχίας θεωρεί Ρωσία και Κίνα ως απειλές.  Ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, επισήμανε ότι «συνεπεία στοχευμένων βημάτων από πλευράς ΝΑΤΟ ουσιαστικά δεν υπάρχουν οι δέουσες συνθήκες για στοιχειώδη διπλωματική δραστηριότητα και ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ διακόπτουμε τη λειτουργία της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εργασία του κεντρικού στρατιωτικού απεσταλμένου, μάλλον από την 1η Νοεμβρίου ή ενδεχομένως να απαιτηθούν ακόμη λίγες ημέρες».

Ακόμα ανέφερε ότι «εφόσον προκύψουν κάποιες έκτακτες υποθέσεις στους νατοϊκούς, τότε μπορούν να απευθύνονται για τα ζητήματα αυτά στον πρέσβη μας στο Βέλγιο». Το ΝΑΤΟ έχει αναστείλει τη συνεργασία με τη Ρωσία από το 2014 όταν και  προσάρτησε της Κριμαίας, αλλά διατηρεί διαύλους επικοινωνίας για επαφές σε υψηλό επίπεδο και για ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι