Η Ρωσία για τη διαρροή από τη Γερμανία περί Βρετανών εκπαιδευτών στην Ουκρανία – “Είναι ζήτημα σοβαρό”

Το Κρεμλίνο διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters ότι ο Πούτιν προσέφερε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Όταν προκάλεσε αντιδράσεις η προτροπή κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να σταλεί στρατός στην Ουκρανία από κάποιες χώρες σε διμερή βάση, η Βρετανία υποστήριξε ότι δεν έχει εκεί στρατό και ότι οι λίγοι Βρετανοί που έχουν σταλεί, βοηθούν στον τομέα της υγείας. Εντούτοις η διαρροή από γερμανικές μυστικές υπηρεσίες υλικού που δείχνει ότι οι Βρετανοί εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς σε εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκάλεσε αντιδράσεις στη Ρωσία. Παράλληλα ανησυχεί το γεγονός ότι Γερμανοί στρατιωτικοί συζητούν τρόπο να παρακάμψουν τις ενστάσεις του Σολτς περί παρουσίας γερμανικού στρατού στον ουκρανικό πόλεμο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στις διαρροές επικοινωνιών ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής αεροπορίας, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian στον ιστότοπό της. Το Κρεμλίνο κρίνει πως αυτή η διαρροή αποδεικνύει μια «άμεση εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας και αυτό είναι σοβαρό». Οι Βρετανοί από πλευράς τους δηλώνουν απογοητευμένοι από την μη τήρηση πρωτοκόλλων ασφαλείας στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και στο γερμανικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα Ρωσίδα δημοσιογράφος δημοσίευσε στο διαδίκτυο άρθρο στο οποίο ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα. Σε αυτά, αξιωματικοί της Luftwaffe συζητούν για το πώς οι πύραυλοι Taurus του Βερολίνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανατινάξουν τη γέφυρα Kerch που συνδέει τη Ρωσία με κατεχόμενη Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο επικεφαλής της Luftwaffe, υποστράτηγος Ingo Gerhartz, αναφέρει ότι η Βρετανία συνεργάζεται με την Ουκρανία για την εκτόξευση πυραύλων τύπου Storm Shadow εναντίον στόχων έως και 150 μιλίων (240 χιλιόμετρα) πίσω από τις ρωσικές γραμμές. «Ξέρουμε πώς το κάνουν οι Άγγλοι, έχουν λίγους ανθρώπους στο έδαφος. Οι Γάλλοι δεν το κάνουν αυτό» ακούγεται να λέει ο Γερμανός διοικητής.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία για «πόλεμο προπαγάνδας» και ότι η Ρωσία διέρρευσε τη συνομιλία αυτή ώστε να εκτραπεί η δημόσια συζήτηση μακριά από τα εσωτερικά θέματα, όπως ο θάνατος του Ναβάλνι, αλλά δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της 38λεπτης συνομιλίας των Γερμανών στρατιωτικών, η οποία έγινε στην πλατφόρμα Webex. Η συνομιλία υποκλάπηκε από Ρώσους χάκερς και μεταδόθηκε σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό με voice over ηθοποιών, ενώ αναρτήθηκε ηχητικό ντοκουμέντο και στο Telegram.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Tobias Ellwood,  χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη διαρροή αυτή για το Βερολίνο, αν και ανέφερε στο BBC πως η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα γνώριζε ήδη περί της βρετανικής παρουσίας, δεδομένης της έντασης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της. Η δε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής, Alicia Kearns χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως «χαστούκι προς τους συμμάχους».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανέφερε πως δεν θα παράσχει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την παρουσία Γερμανών στρατιωτών στο πεδίο για να ελέγχουν τους στόχους. «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα πρέπει με τίποτα να συνδεθούν με τους στόχους που κλειδώνει το σύστημα Taurus» είτε βρίσκονται εντός γερμανικής επικράτειας, είτε στην Ουκρανία, όπως είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας. «Αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το Βερολίνο θα έμπαινε ενεργά στον πόλεμο», τόνισε.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία πάντως ο Ingo Gerhartz και άλλοι τρεις Γερμανοί στρατιωτικοί συζητούν την παραπάνω άρνηση του καγκελαρίου, αλλά και το πώς θα μπορούσαν να την παρακάμψουν. Η συζήτηση μεταξύ τους έγινε μόλις μισή ώρα πριν τη συνάντηση του Gerhartz με τον υπουργό Μπόρις Πιστόριους. Παράλληλα, διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε, κάποιοι δημοσιογράφοι στη Γερμανία δεν θεωρούν αξιόπιστο το σύστημα Taurus.

«Οι συνομιλίες αυτές, η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε από το Βερολίνο, δείχνουν για άλλη μια φορά την άμεση ανάμειξη της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η ίδια η ηχογράφηση μαρτυρεί ότι στους κόλπους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συζητούνται ενδελεχώς και συγκεκριμένα σχέδια εξαπόλυσης πληγμάτων στο ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι «όλα είναι κάτι παραπάνω από προφανή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι