Η Sabah κατηγορεί την Ελλάδα για τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Κανονικά οι εργασίες αναβάθμισης των F-16

Το δημοσίευμα της Daily Sabah επεκτείνει την τακτική προβολής αντιπαραθέσεων σε ζητήματα εξοπλισμών και παραβιάσεων, αναφέροντας τις τουρκικές αεροπορικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» και τις ελληνικές αντιδράσεις.

Η Άγκυρα προβάλλει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται με επίκεντρο την Τουρκία, παρά την αποστρατικοποίηση ορισμένων νησιών του Αιγαίου. Η επικοινωνιακή στρατηγική της Τουρκίας τονίζει τα δικαιώματά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και απορρίπτει τις κατηγορίες για επεκτατισμό, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ειρηνική και συνεργατική σχέση με τη γειτονική χώρα.

Η αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» προσδίδει περαιτέρω ένταση στην ατμόσφαιρα, με την ελληνική πλευρά να υπογραμμίζει την αύξηση των παραβιάσεων και τις εντεινόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Στην αντίθετη πλευρά, η Τουρκία συνεχίζει να διακηρύσσει την επιθυμία της για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, παρά τις κατηγορίες για επεκτατισμό και τη διατήρηση της στρατηγικής αποτροπής.

Η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση της ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» εκφράζει την αμυντική βούληση της χώρας και την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα θαλάσσια συμφέροντά της, εν μέσω των διαρκών εντάσεων γύρω από τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η Τουρκία προειδοποιεί την Ελλάδα για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και τις αγορές αμυντικού εξοπλισμού, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανάγκη για έναν διάλογο που να βασίζεται στην καλή πίστη και τη συνεργασία.

Η ένταση παραμένει υψηλή, με τις δύο χώρες να συνεχίζουν να επισημαίνουν τη σημασία της αποτροπής και της ενίσχυσης των αμυντικών τους δυνατοτήτων, ενώ παράλληλα επιδιώκουν την εκτόνωση των διμερών τους σχέσεων μέσω διπλωματικών προσπαθειών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα

Η Ελλάδα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αναχαίτισε με επιτυχία» τουρκικά αεροσκάφη που, όπως ισχυρίστηκε, παραβίασαν τον εθνικό της εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» στο Αιγαίο νωρίτερα αυτόν το μήνα. — «Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή αναχαίτισης με αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper, απαντώντας σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη», αναφέρει δημοσίευμα της Greek City Times. [σ.σ. το οποίο αναπαράγει έτερο δημοσίευμα ελληνικής ε/φ.]

Το περιστατικό, το οποίο εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», συνέπεσε με αύξηση μη εξουσιοδοτημένης εναέριας δραστηριότητας, αναφέρει το [ελληνικό] δημοσίευμα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το επεισόδιο αφορούσε «πιο σοβαρές» από τις καθημερινές παραβιάσεις της εναέριας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου. Η αναχαίτιση εκ μέρους του ελληνικού αμυντικού συστήματος αναδεικνύει την «κλιμακούμενη ένταση στον εναέριο χώρο» στην περιοχή, υποστηρίζεται.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Yaşar Güler κατά τη διάρκεια της άσκησης δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να δει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ως μια «περιοχή σταθερότητας και ευημερίας».

«Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ως “ιστορικός επεκτατισμός και επιθετικότητα” είναι μια μάταιη προσπάθεια να αναιρεθούν τα δικαιώματα που παρέχει στην Τουρκία το διεθνές δίκαιο», δήλωσε επίσης ο Güler.

Η άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’, που επαναλήφθηκε έπειτα από διετή διακοπή, προκάλεσε ταραχή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία την ερμήνευσαν ως επίδειξη δύναμης, ειδικά στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου οι ελληνικές διεκδικήσεις για τα θαλάσσια σύνορα συχνά συγκρούονται με της Τουρκίας.

«Γαλάζια Πατρίδα» είναι επίσης το όνομα ενός δόγματος που διαμόρφωσαν δύο Τούρκοι πρώην αξιωματικοί του ναυτικού [σ.σ. Cem Gurdeniz και Cihat Yayci]. Το δόγμα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Güler δήλωσε ότι ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί «αντανάκλαση της αμυντικής βούλησης της Τουρκίας στις θάλασσές της και της αποφασιστικότητάς της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Όλοι, κυρίως ο γείτονάς μας, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Τουρκική Δημοκρατία αντιετωπίζει την προσέγγιση με την Ελλάδα με βάση αυτή την αρχή, διότι πιστεύουμε ότι η μονιμοποίηση μιας προσανατολισμένης στη λύση, ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με τον γείτονά μας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Άγκυρα και η Αθήνα επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εχθρότητας, αλλά οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες παραμένουν ένα ακανθώδες ζήτημα. Οι δύο χώρες, που έφτασαν κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο τη δεκαετία του 1990 για το Αιγαίο, παραμένουν σε εγρήγορση, με την Τουρκία να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα, αντίθετα, βασίζεται σε ξένους εταίρους για την ενίσχυση της άμυνάς της.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπονόμευση της αναβίωσης των δεσμών με την Τουρκία, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πραγματική πολεμική απειλή» από την Τουρκία, υπερασπιζόμενος έτσι τον σχεδόν διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο μήνα.

Η Ελλάδα πρόκειται επίσης να ενισχύσει τις πυραυλικές δυνατότητές της με την προγραμματισμένη αγορά ισραηλινής κατασκευής συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών PULS.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδίως με στόχο την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα υπό αμφισβήτηση νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.

Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προστασίας των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο [από την Άγκυρα]. Παρά την ενίσχυση της άμυνάς τους, Τουρκία και Ελλάδα εξακολουθούν να υπολογίζουν σε ένα πλήρες ‘ξεπάγωμα’ των σχέσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx