Η Συμφωνία των Πρεσπών προβίβασε τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβίβασε τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Με συντριπτική πλειοψηφία εκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς μεταξύ άλλων του αναγνωρίσθηκε ως θετική συμβολή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί εκλέχθηκε σήμερα Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια έναντι του Ούγγρου, Zsolt Nemeth, ο οποίος ανήκει μεν στους Ευρωπαίους συντηρητικούς και θεωρείται από τα συντηρητικά κόμματα πολιτικά χρήσιμος, πλην θεωρήθηκε ότι είναι πολύ κοντά στον Όρμπαν.

Τον Αλέξη Τσίπρα ψήφισε το 80%, και τον στήριξαν οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά, αλλά και οι Φιλελεύθεροι ALDE (Μακρόν), καθώς και ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η Επιτροπή για τα Δυτικά Βαλκάνια του ΣτΕ συγκροτήθηκε προκειμένου να αναδείξει τη μεγάλη σημασία που δίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) στην εύθραυστη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που, όχι αδίκως, έχει χαρακτηριστεί ως πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης από τον περασμένο αιώνα.

Σκοπός της είναι «να παρακολουθεί και να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να προχωρούν στο δρόμο τις ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού».

Σημαντικό ρόλο για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε τόσο η διεθνής του αναγνώριση όσο και το γεγονός ότι μαζί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε πράξη και υπέγραψε τη σημαντική Συμφωνία την Πρεσπών, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ειρηνικής και αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης διαφοράς στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης Υποχρεώσεων των κρατών-μελών (monitoring committee) που θα ακολουθήσει, αύριο, Τετάρτη, αναμένεται μεταξύ άλλων να οριστούν οι εισηγητές για την Έκθεση του ΣτΕ για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx