Η Σλοβακία λαμβάνει πλέον φυσικό αέριο από τον TurkStream
06/02/2025Η Gazprom ξεκίνησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω του αγωγού Turkstream, σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης.
Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για τη λύση που βρήκε “πάλι από τη Ρωσία για να τα έχει καλά με τον Πούτιν”, όμως ο διευθυντής της Σλοβακικής Εταιρείας Αερίου δήλωσε ότι όλες οι άλλες διαδρομές ήταν ακριβότερες κατά 90 εκατομμύρια ευρώ. Το αέριο διοχετεύεται μέσω του Turk Stream και καταλήγει στην Σλοβακία μέσω Ουγγαρίας. Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020. Μετά το σαμποτάζ στο Nord Stream και το κλείσιμο του αγωγού που περνούσε μέσω Ουκρανίας στις 31 Δεκεμβρίου, ο TurkStream παραμένει η μόνη οδός για αδιάλειπτες προμήθειες ρωσικών και άλλων ασιατικής προέλευσης καυσίμων στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, η σλοβακική Εταιρεία Αερίου σκοπεύει να ανοίξει θυγατρική εταιρεία στην Ουκρανία και να λάβει άδεια για να μπορεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω ουκρανικού εδάφους.
Η Σλοβακία εκτιμά ότι η ζημία της χώρας από την απώλεια της ικανότητας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου φθάνει τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: .energie-portal.sk