Η Σομαλία αντιδρά στην “ενοικίαση” παραλίας στην Αιθιοπία

Η Σομαλία αντιδρά στην “ενοικίαση” παραλίας στην Αιθιοπία

Ο πρόεδρος της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ υπέγραψε χθες Σάββατο νόμο που «ακυρώνει» τη συμφωνία μεταξύ Αιθιοπίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης

Ο Σομαλός πρόεδρος δήλωσε ότι ο νόμος που υπέγραψε ακυρώνει την «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία που προσφέρει στην Αιθιοπία πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία η χώρα απώλεσε μετά την ανεξαρτησία της Ερυθραίας το 1993.

Αναφέρεται στο «πρωτόκολλο συμφωνίας» που υπέγραψε την 1η Ιανουαρίου η Σομαλιλάνδη – πρώην βρετανικό προτεκτοράτο που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σομαλία το 1991, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με αυτό, η Σομαλιλάνδη σκοπεύει να προσφέρει στην Αιθιοπία πρόσβαση σε 20 χιλιόμετρα των ακτών της για τα επόμενα 50 χρόνια ως τρόπον τινά “λίζινγκ” ή “ενοικίασης”.

Ο Σομαλός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) αναφέρει: «Είναι παράνομο πρωτόκολλο και είμαστε δεσμευμένοι να διαφυλάξουμε την ενότητα της χώρας, την κυριαρχία μας, την εδαφική ακεραιότητά μας με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση της Σομαλίας κατήγγειλε ότι η συμφωνία συνιστά  «επίθεση» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας», ενώ υποσχέθηκε να πολεμήσει ενάντια σε αυτό το «παράνομο κείμενο με κάθε νομικό μέσο».

Η Σομαλία είναι αντίθετη στην ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης, μιας περιοχής με 4,5 εκατ. κατοίκους, που διαθέτει δικούς της θεσμούς. Η πολιτική κατάσταση εκεί είναι σχετικά σταθερή σε σύγκριση με της Σομαλίας που σπαράσσεται. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία τυπώνει δικό της νόμισμα και διαβατήρια, αλλά παραμένει απομονωμένη επειδή δεν την έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπίχι Αμπντίς έχει δηλώσει ότι η Αιθιοπία πρόκειται «να αναγνωρίσει επισήμως τη δημοκρατία της Σομαλιλάνδης σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα».

Η Αντίς Αμπέμπα ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά επεσήμανε ότι θα διεξαγάγει «σε βάθος εκτίμηση με στόχο να λάβει θέση στις προσπάθειες της Σομαλιλάνδης να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση».

Η Αιθιοπία, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, βρέθηκε χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα μετά το 1993 και την ανεξαρτησία της Ερυθραίας, έπειτα από μακροχρόνια σύγκρουση. Διατηρούσε πρόσβαση σε λιμάνι της Ερυθραίας μέχρι τον πόλεμο του 1998 – 2020. Έκτοτε οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές της Αιθιοπίας γίνονται μέσω του γειτονικού Τζιμπουτί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι