Η Σουηδία χαιρετίζει την υπογραφή Ερντογάν για το ΝΑΤΟ – Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας

Οι μύχιοι πόθοι Ερντογάν για την Κύπρο και ο ελληνικός μιθριδατισμός, ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ

Υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεδρίασε στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με επίμονη αναφορά στην τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, γενικότητες για τη Λιβύη και την Αφρική, ήπιοι τόνοι για τη Γάζα. Υπογράφηκε εν τω μεταξύ το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την επικύρωση.

Στο κείμενο για την συνεδρίαση του συμβουλίου, γίνεται αναφορά στην Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση και «τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα». Σημειώνεται στο κείμενο ότι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για ειρήνη και σταθερότητα με βάση όσα προβλέπει η Συνθήκη.

«Έχει μεγάλη σημασία να λάβει τέλος ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ο οποίος αυξάνει τους περιφερειακούς και παγκόσμιους κινδύνους. Πρέπει να συμφωνηθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και να εδραιωθεί μια διαρκής ειρήνη. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα μέσω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ασφάλειας, όπως η ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρώντας σχολαστικά τις προσεγγίσεις και τις πρακτικές που αποσκοπούν στην εξάλειψη των υφιστάμενων κινδύνων στο πλαίσιο του καθεστώτος του Μοντρέ», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει την υπονόμευση της Συνθήκης του Μοντρέ. Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Άγκυρα επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ και έκλεισε τα Στενά για τα πολεμικά πλοία τόσο των εμπλεκόμενων μερών, όσο και των μη παρευξείνιων κρατών.

Πρόσφατα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τα ναρκαλιευτικά που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν θα επιτραπεί να περάσουν από τα Στενά, ενώ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Ερτζουμεντ Τατλίογλου, δήλωσε σε ομιλία του τον Οκτώβριο ότι «δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα».

Ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ήταν η τρομοκρατία και συγκεκριμένα η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και των Γκιουλενιστών, τους οποίους η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται αναφορά στην «ανάγκη επίτευξης ειρήνης στη βάση των συνόρων του 1967», χωρίς όμως να γίνεται ρητή αναφορά σε λύση δύο κρατών, όπως σταθερά προτάσσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει την επίμονη και αποφασιστική της στάση για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στη βάση των συνόρων του 1967».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη, στη Σομαλία και στο Σουδάν και «δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων σε επαφή με τα αρμόδια μέρη, υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα των φιλικών και αδελφών χωρών».

Η Σουηδία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε απόψε την υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι