I spy στη Ρόδο: “Το έκανα από υποχρέωση” λέει ο μάγειρας

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Ο 56χρονος εκ Θράκης Έλληνας μουσουλμάνος που παρακολουθούσε τις κινήσεις στρατιωτών και πλοίων στην περιοχή της Ρόδου εργαζόμενος ως μάγειρας σε πλοίο της γραμμής (Ρόδου-Καστελλορίζου), είπε ότι “στάθηκε αφελής” και “δεν πήρε χρήματα” και ότι ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου της Ρόδου τον πίεζε, λέγοντάς του ότι έχει υποχρέωση να βοηθήσει την Τουρκία.

Ο 35χρονος γενικός γραμματέας, σημειωτέον, δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας. Διορίστηκε πριν από λίγα χρόνια στο προξενείο με τη σύμφωνη γνώμη του προξένου και του τουρκικού ΥΠΕΞ. Αυτός ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί και κρίνεται μάλλον αφελές να στρατολογεί όποιον έβρισκε μπροστά του, αφού ο ίδιος ήταν εξαρχής ύποπτος και παρακολουθείτο. Το 2017 είχε γίνει γι΄αυτόν θέμα και στην Βουλή καθώς ειχε αναρτήσει στο Facebook κείμενο υπέρ της ανεξαρτησίας της “Δυτικής” Θράκης.

Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 56χρονος μάγειρας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζήτησε να μεταφέρει πληροφορίες για το κάθε πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, για τα νούμερα που αναγράφονται πάνω στα Πολεμικά Πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, και επειδή δεν ήξερε λεπτομέρειες στρατιωτικές και δεν μπορούσε να περιγράψει και πολλά (ο μάγειρας), ο γενικός γραμματέας του ζήτησε να φωτογραφίζει όσα έβλεπε. Επισης του ζητούσε να καταγράφει τις συνομιλίες στρατιωτικών όση ώρα βρίσκονταν εν πλω προς το Καστελλόριζο.

Σε καφετέριες

Ομως παρά το θράσος του γενικού γραμματέα, υπήρξαν και αξιοσημείωτες αφέλειες, αφού συναντάτο με τον μάγειρα σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου. Όπως είπε ο μάγειρας, δεν πήρε ποτέ λεφτά, αλλά ο 35χρονος τον είχε πείσει  ότι «ήταν υποχρέωσή τους να βοηθήσουν την Τουρκία».

Είπε  πως γνώρισε τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή (εκδήλωση μουσουλμανικής κοινότητας) και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε». Είπε επίσης ότι ο γενικός γραμματέας του προξενείου έγινε πιεστικός απέναντι του και ότι προσπάθησε να απομακρυνθεί πλέον και ότι ήθελε να τον αποφεύγει. Πάντως έχουν καταγραφεί επισκέψεις του 56χρονου σε διάφορα σημεία αμυντικού ενδιαφέροντος.

Ο γενικός γραμματέας του προξενείου, (που τον χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως διερμηνέα όταν ήθελαν να επικοινωνούν με Τούρκους, αλλά τον “έκοψαν” επειδή μετέφραζε κατά βούληση και αποφάσισαν να χρησιμοποιούν ως κοινή γλώσσα τα αγγλικά),  συνόδευε πάντα τον Τούρκο πρόξενο στη Ρόδο σε όλες τις εκδηλώσεις στο νησί. Πριν από ένα χρόνο ο γενικός γραμματέας ήθελε να ειναι υποψήφιος για την προεδρία του Σωματείου “Αδελφοσύνη”, του πολιτιστικού συλλόγου Μουσουλμάνων της Ρόδου. Ομως κάποιοι τον θεώρησαν “καμμένο χαρτί” είτε εξαιτίας της ανάρτησής του το 2017, είτε και για άλλους λόγους.

Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 υπολογιστές και 8 τηλέφωνα. Δεν είναι όλα λειτουργικά αλλά θα αποσταλούν στο σύνολο τους στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έλεγχο. Ο ίδιος δεν ανέφερε ακόμη τίποτε για την εμπλοκή του στην υπόθεση και δεν έδωσε εξηγήσεις, παρά ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

Στο Καστελλόριζο

Στο Καστελλόριζο ήδη από τον Ιούλιο ειχαν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις διαφόρων ατόμων και ειχε αρχίσει η παρακολούθησή τους, ανεξαρτήτως της υπόθεσης του μάγειρα.Οι ντόπιοι δηλαδή ειχαν προσέξει έλευση ατόμων ως τουριστών που δεν πληρούσαν το “προφίλ” του κλασικού τουρίστα ούτε κινούνταν όπως οι αθώοι ταξιδιώτες.
Παρόμοιες κινήσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλα νησιά το Αιγαίου τα οποία είναι κοντά στην τουρκική ακτή, που ειναι πολυπληθέστερα και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί κάποιο άτομο που κινείται ύποπτα. Ο αριθμός των ατόμων που στρατολογούνται μεταξύ των Ελλήνων μουσουλμάνων ή και μεταξύ προσφύγων δεν ειναι εύκολο να εκτιμηθεί από τους αρμόδιους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι