Η συζήτηση για την πανδημία στη Βουλή

Η συζήτηση για την πανδημία στη Βουλή

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας τόνισε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη, που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας σημειώνοντας ότι η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα

Για τα μέτρα που θα ισχύουν από την Δευτέρα σημείωσε ότι είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων υπογραμμίζοντας ότι περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. «Σύμφωνα, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα ακόμα στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Θα ξαναπώ ότι αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κ. Γεννηματά, κ. Τσίπρα, κ. Κουτσούμπα, κ. Βαρουφάκη, κ. Βελόπουλε, αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς, μία κωμόπολη. Αυτή, λοιπόν, είναι μία επιτυχία της χώρας στην πιο σκληρή, στην πιο οδυνηρή στατιστική η οποία αποτυπώνει, όμως, το πώς έχουμε αντιμετωπίσει την πανδημική κρίση από την αρχή της».

Στο ζήτημα των εμβολιασμών, είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη απόδοση έχουμε και ως προς την πρώτη δόση. Για το ζήτημα των τεστ κατέθεσε τον πίνακα του ECDC σχετικά με τον μέσο αριθμό των τεστ που γίνονται στην χώρα μας σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για το δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητος που αναφέρεται στις απώλειες οι οποίες καταγράφονται σε μια χώρα πέραν όσων σημειώνονται κάθε χρόνο, πόσους θανάτους δηλαδή, πρόσθεσε ο Covid πέρα και πάνω από τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα έχαναν την ζωή τους σε μια φυσιολογική χρονιά, είπε «σύμφωνα με μια έγκυρη γαλλική μελέτη, η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6,6%, όταν ενδεικτικά η Ιταλία έχει 24,8 και η Τσεχία 26,7. Καταθέτω την μελέτη και αυτή στα πρακτικά για να την μελετήσετε» είπε.

Για τις ΜΕΘ είπε: «Το ότι οι μονάδες εντατικής από 557 που παραλάβαμε είναι σήμερα 1.475 δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις οι οποίες έγιναν στο Σύστημα Υγείας δεν είναι φήμη, είναι γεγονός. Όπως και γεγονός είναι, και το ξέρετε καλά, ότι από τις 241 ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. οι 174 έχουν ήδη δεσμευτεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Για τη χαλάρωση των μέτρων είπε ότι «τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Αποφασίστηκαν νωρίς, είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά. Η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης είναι από 40% έως 60% αυξημένη σε σχέση με την αρχική εκδοχή του ιού, την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο. Έχουμε όμως πια και σύμμαχο ένα πιο φιλικό καιρό. Έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο στη διάθεσή μας που είναι τα εμβόλια» είπε.

Αναφερόμενος την Ευρώπη σημείωσε ότι από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων για όλα τα μέλη της και τη διάθεσή τους με μοναδική κλείδα κατανομής τον πληθυσμό χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες, μεγάλες από μικρές, αλλά, όπως υπογράμμισε, απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι, δυστυχώς, η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή.

«Θα το ξαναπώ, όμως, αυτό δεν οφείλεται στις αδυναμίες των κρατών μελών, σίγουρα δεν οφείλεται στην αδυναμία της Ελλάδος. Η Ελλάδα σήμερα αν είχε διπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε διπλάσια εμβόλια, αν είχε τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε τριπλάσια εμβόλια», είπε.

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων είπε « την συνεργασία των επιστημόνων η κυβέρνηση πήρε μια σειρά αποφάσεις. Πρώτον, αποφάσισε τα Σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση, να επιτρέψει, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, τις μετακινήσεις για αναψυχή, για άσκηση, μεταξύ των δήμων, ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση ή για αναψυχή στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Εξάλλου το μέτρο αυτό, εάν το διατηρούσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποκτούσε πια ταξικά χαρακτηριστικά, αδικώντας εκείνους οι οποίοι δεν ζουν σε κάποιο προάστιο. Και για αυτό και κρίναμε σκόπιμο το Σαββατοκύριακο το οποίο ξεκινάει αυτό το μέτρο να το αλλάξουμε, να το τροποποιήσουμε. Επίσης, από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, αλλά με έναν εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση έναν επιστήμονα, αν δεν κάνω λάθος, γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα και ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να εκτονώνονται στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται χωρίς να ενημερώνουν σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους» είπε.

«Και βέβαια, αμέσως μετά και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα πρέπει να εξετάσουμε και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, γιατί οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, έχουν λείψει πολλές εβδομάδες, μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία υπογράμμισε ότι στα 24 δισεκατομμύρια, τα οποία δαπάνησε η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2020, θα προστεθούν τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ακόμα για το 2021. «Ο συνολικός προϋπολογισμός δηλαδή θα αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ελληνική κυβέρνηση. Και έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη επειδή η χώρα έχει κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της ως προς την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές», είπε και αναφέρθηκε στη στήριξη της εστίασης με 330 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν οι εστιάτορες να ξανά ανοίξουν τα εστιατόρια τους όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια “έκτακτη” και “δραματική” συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση “δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης” αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια “πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις”, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει “ενσυναίσθηση” απέναντι στην “κρίσιμη πραγματικότητα”, με “σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις”.

Η πρώτη, σημείωσε, είναι “πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης” και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι “ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας” και “πρωτίστως στους νέους”.

“Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης. “Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας”, υπογράμμισε.

Επίσης αναφέρθηκε στο μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, στην μη αναζήτηση εμβολίων από άλλες πηγές και στην απαξιωση του ΕΣΥ, με το μεγάλο πρόβλημα της ανεπάρκειας των ΜΕΘ αλλά και της έλλειψης ειδικών.

ΚΙΝΑΛ

Η κα Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα και κατέθεσε συνολικό πακέτο προτάσεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέσπισε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και είχε το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης. «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο», είπε.

«Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη. «Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Μητσοτάκη, αλλά κι εσείς κ. Τσίπρα, με τις κοκορομαχίες σας και την τεχνητή όξυνση, να μας γυρίσετε πίσω στις σκοτεινές μέρες που οι φωνές της λογικής πνίγονταν από τις φωνές της δημαγωγίας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων: ενιαίο συντονιστικό κέντρο,όχι  μικτά νοσοκομεία, άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος της αγοράς με συνεχή test ελέγχου και με στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί ο κίνδυνος για λουκέτα είναι ορατός. «Ρευστότητα τώρα, επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση.’Αμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες», σημείωσε.

Για τα σχολεία, τόνισε ότι χρειάζεται σταδιακό άνοιγμα, χωρίς συνωστισμό στις τάξεις, ακόμη και με εκ περιτροπής διδασκαλία και υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα. Ειδική αναφορά έκανε για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου επέκρινε τον πρωθυπουργό πως μετατρέπει «μια ακόμη εθνική υπόθεση, σε αποκλειστικό ζήτημα χειρισμού της κυβέρνησής σας. Η περίοδος όμως εφαρμογής του Προγράμματος υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας σας και κανείς δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή. Ο ίδιος ο τίτλος του προγράμματος σας, το Ελλάδα 2.0, προαναγγέλλει ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων που συνεχώς αποκλίνουν», εκτίμησε.

ΚΚΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι κριτήριο και πυξίδα της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, της οικονομίας των ολίγων. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως αυτή είναι η αιτία που ένα χρόνο τώρα, στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι είναι εστίες διασποράς, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αλλά εφαρμόζεται η ανοσία της αγέλης.

Πρόσθεσε πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η λήψη μέτρων στους χώρους υπερμετάδοσης (εργοστάσια, μέσα μεταφοράς) η θωράκιση του συστήματος Υγείας και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Για τον εμβολιασμό που προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις, σημείωσε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια.

ΜέΡΑ 25

Ο γραμματέας του κόμματος  Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία». Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι