Η συζήτηση στη Βουλή για την υπουργό Πολιτισμού

Η συζήτηση στη Βουλή για την υπουργό Πολιτισμού

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για ευθύνες στην υπόθεση Λυγνάδη, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι πρόκειται για αποκάλυψη και όχι για συγκάλυψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε εμμονές του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, τονίζοντας ότι εκείνος έχει την πολιτική ευθύνη για την παραμονή της κ. Μενδώνη στην κυβέρνηση. «Σας λέω εγώ πρώτος. Η κ. Μενδώνη έκανε λάθος στον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης. Η πολιτική ευθύνη για την παραμονή της στην κυβέρνηση όμως είναι δικιά μου κ. Τσίπρα μην ψάχνετε παραπέρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα πως άφησε υπόνοιες περί ένοχου μυστικού που συνδέει τον πρωθυπουργό με την κ. Μενδώνη και δήθεν δεν του επιτρέπει να την αποπέμψει δημιουργώντας έτσι ομίχλη και θολούρα. «Έτσι γεννιούνται οι τερατολογίες και οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε ευθέως τον κ. Τσίπρα να πει ποιο είναι αυτό το «ένοχο μυστικό».

Περνώντας στην αντεπίθεση, διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος και εάν θα ζητήσει από τον βουλευτή του, Παύλο Πολάκη να ανακαλέσει τις αναρτήσεις του, όπως έπραξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην περίπτωση του κ. Μακάριου Λαζαρίδη που χρησιμοποίησε τη λέξη «κίναιδος» για τους ομοφυλόφιλους.

«Εγώ του ζήτησα -και το έκανε προς τιμήν του-, να ανακαλέσει. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να κάνει το ίδιο που είναι και παρών στην αίθουσα; Θα αποδείξετε ότι Τσίπρας – Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα;», τόνισε ο πρωθυπουργός. Για την αναφορά Τσίπρα σε ασυδοσία του πληκτρολογίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι «μη επανδρωμένα τα πληκτρολόγια, δεν γράφουν μόνα τους» αλλά πίσω τους υπάρχουν αυτοί που πληκτρολογούν.

Δευτερολογία Τσίπρα

«Είχατε την ευκαιρία να κάνετε αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε», είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό. «Επιμείνατε στο ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα και πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι μαζί», είπε.

Αναφέρθηκε όμως και στα θετικά του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι από εκεί βγήκαν σκάνδαλα όπως «η περίφημη κομπίνα του “σκόιλ ελικίκου ” του κ. Βρούτση μέχρι τα πτυχία που δεν είχε ο κ. Διαματάρης που αναγκαστήκατε να τον διώξετε, μέχρι τις μάσκες αερόστατα, μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, όλα αυτά βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο με ατοπήματα της κυβέρνησης, επειδή το διαδίκτυο φουντώνει, τότε παρεμβαίνει ακόμα και στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στο θέμα της υπουργού Πολιτισμού είπε ότι το κρίσιμο ζήτημα της συνεδρίασης σήμερα είναι γιατί δεν αποπέμπεται.  «Στις 6 του μήνα υπήρχε η καταγγελία και στις 8 η κ. Μενδώνη έλεγε ότι ο Λιγνάδης δεν άντεξε τις φήμες και ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για αυτό και δεν προχωράμε στη διερεύνηση της υπόθεσης. Μας λέτε ότι δεν προχωρήσατε γιατί δεν υπήρχε μηνυτήρια αναφορά. Αλλά εκείνη την ημέρα ο δικηγόρος του Νίκου Σ. ζητούσε από τον Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπαγγέλτως. Δεν τις ακούσατε τις δηλώσεις; Και στις 15 του μήνα ο κ. Ταραντίλης έλεγε ότι η παραίτηση Λιγνάδη έγινε για προσωπικούς λόγους; Κι όταν έγινε μήνυση για μη παραγεγγραμμένο αδίκημα η κ. Μενδώνη είπε ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Και πως «μας εξαπάτησε». Αλήθεια ποιους; Μήπως δεν διώχνετε την κ. Μενδώνη για να μην πει μετά ότι αυτή δεν ήξερε τον κ. Λιγνάδη κι άλλοι της είπαν να τον διορίσει;»

Για την ανάρτηση του κ. Πολακη είπε: «Μου ζητάτε παραιτήσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μου επιρρίψατε ευθύνες για την ατμόσφαιρα στο διαδίκτυο. Κάνατε αναφορά στον κ. Λαζαρίδη ενώ δεν κάνατε ούτε μία αναφορά για την αθλιότητα του κ. Χρυσοχοϊδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι. Θα ήθελα να με ενημερώσει η κ. Αγαπηδάκη για τη δουλειά που κάνει στα ανήλικα. Αν όμως δέχεται η ίδια να μιλά με εγκληματικά ανήθικους, και δολοφόνους. όπως μας χαρακτήριζε τότε. Να αναφερθούμε στα γνωστά τρολ του διαδικτύου; Μιλάμε για στελέχη σας, όχι για δημοσιογράφους. Αδωνις Γεωργιάδης, Ρωμανός. Που έλεγαν ότι ήρθαν τα ΟΥΚ να με σώσουν και μας χαρακτήριζαν συμμορία. Αυτοί είστε. Σας τα χαρίζω»

Εδωσε, παράλληλα, στα πρακτικά παλιότερες αναρτήσεις της κ. Αγαπηδάκη με χαρακτηρισμούς κατά του ιδίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ έκανε αναφορές σε αναρτήσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Ρωμανού.

Κλείνοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι αυτό που συμβαίνει με την κ. Μενδώνη στον χώρο του Πολιτισμού είναι μια «μικρή επανάσταση». «Κρατήστε την κα Μενδώνη. Κρατήστε την. Να ξέρετε όμως, θα βρείτε απέναντί σας αυτό το μέτωπο, που είναι μέτωπο της κοινωνίας, ακόμη και φωτισμένοι άνθρωποι της δεξιάς θα είναι απέναντί σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι