Η Τουρκία ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο για να ελέγξει τον πληθωρισμό

Η Τουρκία ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο για να ελέγξει τον πληθωρισμό

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα τριετές σχέδιο οικονομιών για την περικοπή των δημοσίων δαπανών με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού που έφθασε τον Απρίλιο το 70% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και το 124% σύμφωνα με ανεπίσημα.

«Προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε το υψηλό κόστος διαβίωσης. Ο χαμηλός, μονοψήφιος, πληθωρισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος στην Άγκυρα.

Μεταξύ των μέτρων που έγιναν γνωστά είναι ότι απαγορεύεται για μια τριετία η αγορά ή η ενοικίαση νέου οχήματος από δημόσιες υπηρεσίας εκτός από ασθενοφόρα ή ανάγκες του στρατού και της αστυνομίας. Η ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση και τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε δημόσιες εγκαταστάσεις και δεν θα ενοικιάζονται χώροι. Θα περιορισθούν επισης οι αποστολές στο εξωτερικό και τα σχετικά επιδόματα δεν θα επαυξάνονται με πρόσθετα κονδύλια όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Επισης για τον φωτισμό των δρόμων θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την τοποθέτηση λαμπών LED. Το δημόσιο δεν θα εκτυπώνει πλέον έγγραφα δημοσίων σχέσεων και εκθέσεων και όλα αυτά θα διακινούνται ηλεκτρονικά. Δεν θα επιτρέπονται ταξίδια, κοκτέιλ, δεξιώσεις και παρόμοιες δραστηριότητες, εκτός από τη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων και εθνικών εορτών. Επισης απαγορεύεται πλέον τα δημόσια ιδρύματα να δίνουν δώρα όπως ατζέντες, ημερολόγια, πλακέτες και άλλα μικρά δώρα στις εορτές.

«Θα σταματήσουμε να αγοράζουμε είδη όπως έπιπλα και εξοπλισμό γραφείου στο δημόσιο για 3 χρόνια, εκτός από περιπτώσεις ανάγκης. Επιπλέον, μηχανήματα και ο έπιπλα θα ελέγχονται προτού πεταχτουν ως φθαμένα ή χαλασμένα. Παράλληλα περιορίζουμε τα επιδόματα που δίνουμε στοπυς δημοσίους υπαλλήλους που μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια. Επισης θα περιορίσοιυμε την κρατική ενίσχυση που ως τώρα δίναμε σε ιδιωτικά ιδρύματα», είπε ο Σισμέκ.

Η ανέγερση ή η αγορά δημοσίων κτιρίων θα ανασταλεί για μία τριετία, με εξαίρεση τις σεισμόπληκτες περιοχές. Θα μειωθεί παράλληλα κατά 10% ο δημόσιος προϋοπλογισμός για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με εξαίρεση τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2023. Ο αριθμός των προσλήψεων στο δημόσιο δεν θα υπερβαίνει τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε την προοπτική επιστροφής σε μονοψήφιο νούμερο πληθωρισμού στο τέλος του 2025. Η εκτίναξη των τιμών καταναλωτή και η πτώση της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολάριο και το ευρώ θεωρούνται υπεύθυνα για την ήττα του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Ο Σίμσεκ τόνισε ότι η χρηματοοικονομική πειθαρχία είναι σημαντική για να ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία να δανειστεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με μακροπρόθεσμο λογικό κόστος μέσω χαμηλού ασφάλιστρου κινδύνου.

«Δανεισμός σημαίνει ότι οι μελλοντικές γενιές θα βρεθούν χρεωμένες», είπε. «Επομένως, η προσέγγισή μας εδώ είναι να ενισχύσουμε τα οικονομικά θεμέλια της χώρας μας διασφαλίζοντας δημοσιονομική πειθαρχία. Θα στηρίξουμε τον αποπληθωρισμό μέσω του ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς στον τομέα των δημόσιων οικονομικών την επόμενη περίοδο. Θα τις μοιραστούμε μαζί σας. Αυτά τα μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα δεν θα είναι τα τελευταία», προειδοποίησε.
Πηγή: ΑΠΕ=ΜΠΕ και Anadolu

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι