Η Τουρκία απειλεί επέμβαση στη Συρία αν οι SDF κινηθούν προς αυτονομία
24/07/2025
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 23 Ιουλίου η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία. Το υπουργείο είχε ήδη δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι, ενώ συνεχιζόταν η σύγκρουση με τους Δρούζους αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ισραήλ, η Άγκυρα ήταν έτοιμη να βοηθήσει εφόσον η Δαμασκός το ζητούσε.
Με την ίδια ανακοίνωση, οι ίδιες πηγές κάλεσαν τις SDG να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις για αυτονομία και να συμμορφωθούν με τη συμφωνία ενσωμάτωσης που έχουν υπογράψει με τη διοίκηση του Αχμέτ Σάρα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στις 22 Ιουλίου –αναφερόμενος εμμέσως στη σύγκρουση με τους Δρούζους– είχε προειδοποιήσει ότι αν οι SDG/YPG προσπαθήσουν να αποκομίσουν αυτονομία ή ανεξαρτησία μέσα από το χάος, η Τουρκία θα το θεωρήσει αυτό «άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια» και θα επέμβει.
Καταπολέμηση του ISIS και προειδοποίηση στις SDG
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα αιτήματα της Συρίας προς την Τουρκία διακρίνονται σε δύο βασικούς άξονες:
• Ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων: Η αμυντική ικανότητα της Συρίας έχει αποδυναμωθεί δραματικά μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Ό,τι απέμενε καταστράφηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ισραήλ μπορεί πλέον να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της Συρίας χωρίς να συναντήσει αντίσταση. Ήδη Τουρκία και Συρία είχαν ξεκινήσει συνεργασία σε επίπεδο «εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης». Πλέον αναμένεται να προστεθεί και υποστήριξη σε εξοπλισμό, βάσει των προτεραιοτήτων της Συρίας.
Καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του ISIS
Η Τουρκία είχε ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Δαμασκό στην προστασία και διαχείριση των καταυλισμών όπως το Αλ-Χολ, όπου κρατούνται αιχμάλωτοι και οικογένειες του ISIS — καταυλισμοί που χρησιμοποιούνται από τις SDG/YPG ως διαπραγματευτικό χαρτί με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Τουρκία καλεί τις SDG να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της Δαμασκού και την YPG να καταθέσει τα όπλα, ακολουθώντας την έκκληση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Αντί της Ρωσίας και του Ιράν, τώρα η Τουρκία
Το αίτημα της Συρίας για τουρκική στρατιωτική βοήθεια έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία και οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος ως προς την ενότητα της Συρίας.
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, μόλις μία ημέρα πριν –δηλαδή στις 22 Ιουλίου, όταν ο Φιντάν μιλούσε για πιθανή τουρκική «επέμβαση»– είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ επιθυμεί μια «διαμελισμένη Συρία», ενώ οι μειονότητες στη χώρα πιστεύουν πως θα είναι «πιο δυνατές αν παραμείνουν ενωμένες υπό ένα κεντρικό κράτος».
Η παροχή τουρκικής στρατιωτικής στήριξης στη Συρία αποτελεί ένδειξη των ταχέως μεταβαλλόμενων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση του Άσαντ, είχε στραφεί στη ρωσική και ιρανική στρατιωτική και μυστική υποστήριξη για να διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι την πτώση της, τον Δεκέμβριο του 2024. Πλέον, η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Σάρα καλεί την Τουρκία για στήριξη.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία τόσο στις SDG όσο και στο Ισραήλ. Ωστόσο, σε ευρύτερο επίπεδο, πρέπει να παρακολουθούνται και οι στάσεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο πλαίσιο του σχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: Yetkin Report