Τουρκικό μπλόκο στα Στενά σε βρετανικά ναρκαλιευτικά – Αμερικανικό τελεσίγραφο για την Σουηδία

Τουρκικό μπλόκο στα Στενά σε βρετανικά ναρκαλιευτικά – Αμερικανικό τελεσίγραφο για την Σουηδία

Τα δύο ναρκαλιευτικά που ανακοίνωσε η Βρετανία ότι στέλνει στην Ουκρανία, δεν θα περάσουν τον Ελλήσποντο.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα επιτρέψουν σε δυο βρετανικά ναρκαλιευτικά να διαπλεύσουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να στηρίξουν την Ουκρανία. «Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς συνθήκης όσον αφορά τη διέλευση των Στενών εν καιρώ πολέμου», ανακοίνωσε η Τουρκία.

Είναι άγνωστο για ποιο λόγο οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι στέλνουν πολεμικά πλοία στην περιοχή αφού έχει ενεργοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια η Συνθήκη του Μοντρέ και η Βρετανία το γνωρίζει. Εντούτοις ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα μετέφερε δύο ναρκαλιευτικά του Βασιλικού Ναυτικού της και θα τα διέθετε στο Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό για να ενισχυθούν οι θαλάσσιες επιχειρήσεις της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους συμμάχους της ότι δεν θα επιτρέψει τα πλοία αυτά να διασχίσουν τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας.

Η Τουρκία ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 στα Στενά όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και απαγόρευσε την διέλευση πολεμικών πλοίων των εμπολέμων πλευρών. Η συνθήκη εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στην έδρα της βάσης τους. «Η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ αμερόληπτα και σχολαστικά για να αποτρέψει τυχόν κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Το αμερικανικό τελεσίγραφο

Συνεχίζεται το σκληρό ροκ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία συνεχίζει να καθυστερεί να εγκρίνει η Άγκυρα. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΡΤ μετά από τη νέα καθυστέρηση από την Τουρκία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των F-16 από τα F-35 και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, ο Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία, σε μια ακόμη προσπάθεια να πειστεί ο Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα. Ο Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την Σουηδία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι