Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για έρευνες στο Λιβυκό Πέλαγος

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για έρευνες στο Λιβυκό Πέλαγος

Τί δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Α. Μπαϊρακτάρ από την Τρίπολη.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει θαλάσσιες έρευνες στη Λιβύη για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Α. Μπαϊρακτάρ.

Ο Α. Μπαϊρακτάρ προχώρησε σε αυτή την αναγγελία από την Τρίπολη, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη για την ενέργεια που συγκάλεσε το Σάββατο η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης προσκάλεσε εταιρείες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ισπανία (μεταξύ των οποίων ΕΝΙ, ΤOTAL, BGN, TPAO, Repsol, Oilinvest).

Ο υπουργός Πετρελαίου M. Αούν και ο πρόεδρος της NOC Φ. Μπεγκνταρά παρουσίασαν στους προσκεκλημένους σχέδιο που προβλέπει την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τον Α. Ντμπεϊμπά στόχος είναι η παραγωγή να διπλασιαστεί.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης, οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή δικτύων μεταφοράς. Σύμφωνα με τον Α. Μπαϊρακτάρ «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τις κρατικές εταιρείες, κάναμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας στη Λιβύη, στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και στα ορυχεία και άλλες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας».

Και έσπευσε να προσθέσει πως «στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) που έχουμε συνάψει, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πολύ πιο οικονομικό και ταχύτερο αποτέλεσμα με τα δικά μας πλοία. Το επόμενο διάστημα, θα στείλουμε μια ομάδα τεχνικών στη Λιβύη και μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια εμπεριστατωμένη μελέτη».

Όπως αναφέρει η efsyn, o A. Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε και στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη, για τη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας, όπως είπε, συσχετίζοντας μάλιστα την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία. Αναφέρθηκε στο πεδίο εξόρυξης πετρελαίου της TPAO στην παραμεθόρια περιοχή Γκαμπάρ, κοντά στο τριεθνές σημείο όπου ο τουρκικός στρατός προστατεύει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τόνισε, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στο εσωτερικό των γειτονικών χωρών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι