Η Τουρκική Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
21/05/2025
Τι ανέφεραν για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.
Στην Τουρκική Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών (MİA) πραγματοποιήθηκε πάνελ με τίτλο «Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: νομική φύση, αποτελέσματα και μέλλον», με επίκεντρο τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που υιοθετεί η Ελλάδα και η ΕΕ, σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της MİA, καθηγητής δρ Talha Köse, ανέφερε πως «οι περιοχές του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με την τουρκική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε ότι τέτοιοι χάρτες συνιστούν «παραβίαση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, μέσω των χαρτών αυτών, «προσπαθεί να αποκτήσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και δήλωσε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, που δημοσίευσε η Ελλάδα, με τη στήριξη της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου”, είναι άκυρος από την άποψη της Τουρκίας.
Υποστήριξε ότι ο ελληνικός σχεδιασμός «δεν αφήνει καμία θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία στο Αιγαίο, πέραν των χωρικών της υδάτων» και επέκρινε τη βάση που δίνεται στο Καστελλόριζο, λέγοντας πως «μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, καθώς και με τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης».
Στη συνέχεια, επεσήμανε πως ο τουρκικός Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που εκπονήθηκε από το DEHUKAM, «αν και δεν αποτελεί χάρτη καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, αντανακλά τη θέση της Τουρκίας και προωθείται ώστε να ενταχθεί στο σύστημα του ΟΗΕ».
Ο διευθυντής του DEHUKAM, δρ Mustafa Başkara, δήλωσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά να καταρτίσει και να δημοσιοποιήσει το χάρτη της, ενώ η «Νότια Κύπρος» «παραβίασε τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”» (όπως αποκάλεσε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου). Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν σκόπιμο και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να εκπονήσει δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, αποκαλύπτοντας πως το DEHUKAM έχει ήδη ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες.
Κατηγόρησε, επιπλέον, την Ελλάδα ότι “πολιτικοποιεί το θέμα” μέσω της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, λέγοντας πως πρόκειται για «μη επιστημονικό χάρτη που έχει πολιτικό χαρακτήρα».
Η καθηγήτρια Nurşin Ateşoğlu Güney, επικεφαλής του Τομέα Μελετών Ασφάλειας της MİA, σχολίασε ότι δεν είναι σαφές για ποιο λόγο εμπλέκεται η ΕΕ σε τέτοια ζητήματα, ενώ προειδοποίησε ότι «η ανάμειξη δικαίου και πολιτικής σε τέτοιο βαθμό ενέχει σοβαρούς κινδύνους».