Η τουρκική Βουλή ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Χαιρετίζει ο Στόλτενμπεργκ

Σ

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία.

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Αντιδράσεις υπήρχαν μόνον από το εθνικιστικό κόμμα της Ακσενέρ. Πηγές από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι υπήρξε θετικό κλίμα στην επιτροπή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε μέσα στη συνεδρίαση ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για F-16 αφότου η Άγκυρα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ψήφισε κι αυτό υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο το κόμμα της Ακσενέρ ψήφισε «όχι», ενδεχομένως επηρεασμένοι από τη στρατιωτική απώλεια των 12 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ από το ΡΚΚ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» σήμερα την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της χώρας αυτής στη συμμαχία. «Βασίζομαι στο ότι Τουρκία και Ουγγαρία θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι