Η τουρκική λίρα …επίσημο νόμισμα στην Ιντλίμπ με εντολή των τζιχαντιστών

Η τουρκική λίρα …επίσημο νόμισμα στην Ιντλίμπ με εντολή των τζιχαντιστών

Στην αντικατάσταση της καταρρέουσας συριακής λίρας με τουρκικό συνάλλαγμα για τις τρέχουσες συναλλαγές στην Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών, προχωρούν οι …αρχές της βορειοδυτικής Συρίας, σε μια προσπάθεια να “σώσουν” την επαρχία από την οικονομική κατάρρευση.

H απόφαση λαμβάνεται πριν την έναρξη ισχύος, την Τετάρτη, ενός αμερικανικού νόμου με την ονομασία «Καίσαρας» (Caesar Syria Civilian Protection Act), που επιβάλλει νέες κυρώσεις εις βάρος του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του. Ένα γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, θα βυθίσει περαιτέρω τη συριακή λίρα, η οποία βιώνει τη χειρότερη πτώση από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο πέρασε για λίγο το όριο των 3.000 λιρών Συρίας, περισσότερο από τέσσερις φορές πάνω από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που ορίστηκε τον Μάρτιο από την Κεντρική Τράπεζα και ήταν 700 λίρες για ένα δολάριο. Πριν  τον πόλεμο, η ισοτιμία δολαρίου προς τη συριακή λίρα ήταν 1 προς 47 λίρες.

Η «κυβέρνηση σωτηρίας», ο πολιτικός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ που κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, «διέταξε εμπόρους και ανταλλακτήρια συναλλάγματος» να προμηθεύουν τουρκικές λίρες, όπως δήλωσε ο Μπασέλ Αμπντέλ Αζίζ, υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις στην περιοχή. Ο ίδιος τόνισε ότι το τουρκικό νόμισμα θα «χρησιμοποιείται στις τρέχουσες συναλλαγές στα απελευθερωμένα εδάφη» και πρόσθεσε ότι η συριακή λίρα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί «αλλά ελάχιστα».

Την Κυριακή, μέσα σε ένα τοπικό χρηματοπιστωτικό φορέα στην πόλη Σαρμάντα, στην επαρχία Ιντλίμπ, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε σακούλες γεμάτες με τουρκικές λίρες και κέρματα, ενώ πρατήρια καυσίμων εμφάνιζαν τις τιμές τους σε τουρκικό νόμισμα. Την αποστολή τουρκικών χαρτονομισμάτων στην περιοχή, στις 11 Ιουνίου, επιβεβαίωσε την Παρασκευή και ο ΟΗΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι