Η τουρκική λίρα καταρρέει, ο Ερντογάν κάνει τον σκληρό

Η τουρκική λίρα καταρρέει, ο Ερντογάν κάνει τον σκληρό

Για σκληρή απάντηση σε όσους θέλουν να κάνουν «λαθρεμπόριο» νομισμάτων στο εξωτερικό προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του μαζικού «ξεπουλήματος» της τουρκικής λίρας από τις ξένες τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα, η γαλλική BNP Paribas SA μείωση σημαντικά την έκθεση στην αγορά του τουρκικού νομίσματος, ενώ σε μηδενισμό της έκθεσης προχώρησαν οι πλατφόρμες Clearstream Banking και Euroclear Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, η λίρα βιώνει μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι ξένοι επενδυτές στοιχηματίζουν εναντίον της, περιορίζοντας την πρόσβαση της Άγκυρας σε πρόσθετη ρευστότητα. «Έχουν εξαπολύσει επίθεση στη χώρα μας» τόνισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν θα δείξουμε έλεος σ’ αυτούς που κάνουν λαθρεμπόριο νομισμάτων στο εξωτερικό» έσπευσε να προσθέσει, παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έφθασε τις προηγούμενες ημέρες – και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου – στο ιστορικό χαμηλό των 7,269 λιρών ανά δολάριο. Τη Δευτέρα, ωστόσο, έκλεισε στις 6,8794 λίρες ανά δολάριο, καταφέρνοντας να ανακτήσει ένα μικρός μέρος των απωλειών, οι οποίες είναι οι χειρότερες από τη νομισματική κρίση των αναδυόμενων αγορών το 2018.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι