Η τουρκική “Γαλάζια Πατρίδα”, εντάσεις, εκκαθαρίσεις, Γκιουλέν

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η τουρκική ναυτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα 2019» διεξάγεται για πρώτη φορά σε τρεις θάλασσες, στην Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, με την συμμετοχή 104 συνολικά πλοίων.

Η τουρκική αεροπορία και η ακτοφυλακή, που ανήκουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνουν επίσης μέρος στην άσκηση που προετοιμάζεται εδώ και έξι μήνες και, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν σε άρθρο του, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία έντασης: πολιτικής έντασης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κυρίως εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Η ένταση έχει επίσης αυξηθεί γύρω από την Κύπρο από όταν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Βόρειας (κατεχόμενης) Κύπρου ανακοίνωσαν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε απάντηση των συμφωνιών της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που προστέθηκαν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας του πολέμου στην Συρία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οι ανησυχίες της Τουρκίας στην Συρία και την Κύπρο δεν είναι διαφορετικές, σημειώνει ο Μουράτ Γετκίν, παραθέτοντας και τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σχεδιάζει την εγκατάσταση νέας ναυτικής βάσης στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα, απέναντι από την ρωσική βάση στο Σότσι.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος θεωρεί ότι ένας ακόμη λόγος για την μαζική αυτή επίδειξη ναυτικής ισχύος της Τουρκίας είναι να δειχθεί ότι, αν και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας είναι ο θεσμός που επλήγη περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για τη εξουδετέρωση του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, η Ναυτική Δύναμη της Τουρκία είναι και πάλι σε φόρμα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι