Η Τσεχική Δημοκρατία σταματά να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο από το 2025

Η Τσεχική Δημοκρατία σταματά να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο από το 2025

Η Τσεχική Δημοκρατία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2025 καθώς η κρατική εταιρεία MERO ολοκληρώνει την αναβάθμιση της χωρητικότητας του αγωγού Transalpine Pipeline (TAL), δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία πρίν από δύο και πλέον χρόνια.

Πέρυσι, η MERO και η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Transalpine Pipeline (TAL) -στην οποία η MERO έχει μερίδιο 5%- υπέγραψαν μια συμφωνία για να αυξήσουν την χωρητικότητα του TAL έως τα 4 εκατομμύρια τόνους, αντικαθιστώντας τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba από την Ρωσία που επί 60 χρόνια ήταν o στυλοβάτης.

Ο Φιάλα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εργασίες τεχνολογικής αναβάθμισης του TAL άρχισαν και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους. Θα ακολουθήσει μια δοκιμαστική περίοδος.

«Αναμένουμε την πλήρη έναρξη το αργότερο το πρώτο εξάμηνο (του 2025)» είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που μεταδόθηκε από μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου έξω από την Πράγα.

Πέρυσι οι ανάγκες της Τσεχίας σε αργό πετρέλαιο έφθασαν τα 7,4 εκατομμύρια τόνους, με το 50% και πλέον να φθάνει μέσω του αγωγού Druzhba και το υπόλοιπο μέσω του TAL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τα φορτία ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά εξαίρεσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba για να δώσει χρόνο για την μετάβαση αυτών των χωρών που εξαρτώνται από αυτόν.

Η σύνδεση TAL εκτείνεται από την Ιταλία στη Γερμανία και συνδέεται με τον αγωγό IKL από τη Γερμανία προς την Τσεχική Δημοκρατία.

Μετά την αναβάθμιση ο TAL, σχεδόν θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα που προορίζεται για την Τσεχική Δημοκρατία σε 8 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των δύο διυλιστηρίων της χώρας, τα οποία ανήκουν αμφότερα στην πολωνική Orlen.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι