Η Βαρκελώνη απαγορεύει από το 2028 τα Αirbnb για να λύσει το στεγαστικό

Η Βαρκελώνη απαγορεύει από το 2028 τα Αirbnb για να λύσει το στεγαστικό

Η Βαρκελώνη, από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την βραχυχρόνια ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα ενοίκια σε προσιτά για τους ντόπιους επίπεδα.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης. Ο σοσιαλιστής δήμαρχός της,  Jaume Collboni, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με το νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακληθούν μέχρι το τέλος του 2028 οι 10.101 άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν δοθεί στην πόλη, καθώς οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 70% τα τελευταία δέκα χρόνια και οι τιμές αγοράς κατά περίπου 40%.

«Αυτή η κατάσταση αναγκάζει το Δήμο να λάβει δραστικά μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στη στέγαση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πλειοψηφία των νέων που θέλουν να ζήσουν ανεξάρτητοι, να αναγκάζονται να φεύγουν για άλλες πόλεις. Αυτό το μέτρο δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη γιατί το στεγαστικό χρειάζεται χρόνο για να αντιμετωπιστεί, αλλά σίγουρα σηματοδοτούμε μια καμπή», είπε ο δήμαρχος.

«Ο Collboni κάνει ένα λάθος που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση τουριστικών διαμερισμάτων Apartur της Βαρκελώνης, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων ενοικιάσεων. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης είχε απαγορευθεί το 2015, αλλά ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός θα χαλαρώσει.

Ήδη από το 2016 είχαν αναγκασθεί να αποδώσουν σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις τα σπίτια τους 3.500 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά αυτά δεν αρκούσαν για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, στη Λισαβόνα και στο Βερολίνο.

Πηγή: Guardian και LaVanguardia

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι