Η Βραζιλία 90.000 ημερήσια κρούσματα, χαρούλες ο Ζαίχ Μπολσονάρου!

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υποστηρικτές πραγματοποιούν διαμαρτυρίες κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την ίδια ημέρα που η Βραζιλία κατέγραφε ρεκόρ άνω των 90.000 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Το ρεκόρ στα νέα κρούσματα καταγράφηκε μία ημέρα μετά το ρεκόρ στους θανάτους από την COVID-19, οι οποίοι ξεπέρασαν την Τρίτη τους 2.800 σε μια ημέρα στη Βραζιλία.

“Λογικά, ήμουν χαρούμενος”, δήλωσε ο Μπολσονάρου για τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε σχόλιά του που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι ζωντανοί (…) θέλουμε την ελευθερία μας, θέλουμε ο κόσμος να σέβεται το Σύνταγμά μας”, πρόσθεσε. Τις τελευταίες μέρες ο Μπολσονάρου διόρισε έναν καρδιολόγο για να γίνει ο τέταρτος υπουργός Υγείας της Βραζιλίας από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η αντικατάσταση από αυτόν ενός εν ενεργεία στρατηγού ήρθε την ώρα που ειδικοί παγκοσμίως εκφράζουν επικρίσεις για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία ενώ ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει την σοβαρότητα της νόσου. Η Βραζιλία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 90.303 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η χώρα μετρά πλέον 11.693.838 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ οι θάνατοι από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε ανήλθαν σε 2.648, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μετά το ρεκόρ της Τρίτης (2.841). Με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα από την πανδημία ανήλθε σε 284.775. Καθώς ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στις 24 από τις 27 πολιτείες της χώρας αυτής έχει ήδη καλυφθεί, η Βραζιλία δείχνει πλέον να έχει κατακλυστεί από την πανδημία.

“Θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων με πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης και αυξάνοντας τις δυνατότητες των νοσοκομείων μας”, δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κιρόγκα, με τις δηλώσεις του αυτές να έρχονται σε αντίθεση με την ρητορική κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης του Μπολσονάρου. Ωστόσο ο νέος υπουργός διαβεβαίωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι θα διαθέτει την απαραίτητη “αυτονομία” που χρειάζεται για να “προχωρήσει σε προσαρμογές” στην στρατηγική για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού. Αυτός αντικατέστησε τον Εντουάρντο Πασουέλο, έναν εν ενεργεία στρατηγό που στερείτο οποιασδήποτε ιατρικής πείρας και επικρίθηκε έντονα για την χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και μια πολύ αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.

Περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ήτοι περίπου το 4,4% του πληθυσμού της χώρας αυτής των 212 εκατομμυρίων κατοίκων και 3,1 εκατομμύρια τη δεύτερη. Δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο Datafolha έδειξε ότι το 43% των Βραζιλιάνων κρίνει πως ο πρόεδρος Μπολσονάρου είναι “ο βασικός υπεύθυνος” για την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα. “Η κατάσταση στη Βραζιλία θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως προειδοποίηση. Για να διατηρηθεί ο ιός υπό έλεγχο, χρειάζεται συνεχής προσοχή από την πλευρά των αρχών δημόσιας υγείας και του συνόλου της ηγεσίας”, δήλωσε χθες η Καρίσα Ετιέν, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι