Η Βρετανία αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία
06/07/2025
Η Βρετανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκκίνηση του πολέμου του 2011 και στην άνοδο του Σάραα στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Βρετανών πολιτών να ενταχθούν στο Μέτωπο Αλ-Νούσρα και στο ISIS.
Η Βρετανία επανέφερε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία στις 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, στη Δαμασκό για να συναντήσει τον νέο de facto ηγέτη της χώρας, Αχμάντ αλ-Σάραα.
Σε βίντεο μήνυμά του στο X, ο Λάμι ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη της Συρίας μετά από 14 χρόνια πολέμου.
«Είναι σημαντικό να είναι σταθερή, γιατί αν δεν είναι, η τρομοκρατία που μπορεί να συμβεί εδώ θα φτάσει στους δικούς μας δρόμους πίσω στην πατρίδα μας», είπε.
Τόνισε επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πρόοδο εδώ».
«Αυτή είναι μια αρχαία χώρα, αποτελούμενη από πολλούς διαφορετικούς λαούς. Το μέλλον πρέπει να είναι συμπεριληπτικό. Πρέπει να είναι ειρηνικό. Και ελπίζω για ευημερία όλων των Σύρων πολιτών», πρόσθεσε.
Η Βρετανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, και στην άνοδο της σημερινής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Σάραα, που ήρθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2024.
Ο Σάραα είχε πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (πρόδρομο του ISIS) μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Συνελήφθη στο Ιράκ το 2006 και απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές αρχές το 2008.
Μετά την απελευθέρωσή του, διορίστηκε επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Μοσούλης, στέλνοντας καμικάζι να σκοτώνουν σιίτες μουσουλμάνους και χριστιανούς. Τον Αύγουστο του 2011, στάλθηκε στη Συρία από τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι για να ιδρύσει το Μέτωπο Αλ-Νούσρα.
Την ίδια χρονιά, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διευκόλυναν το ταξίδι βρετανών εξτρεμιστών από τη Λιβύη και τη Νότια και Δυτική Ασία στη Συρία, για να πολεμήσουν κατά της κυβέρνησης Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πολλοί εντάχθηκαν στο Μέτωπο Αλ-Νούσρα και το ISIS, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Την ίδια χρονιά, ο πρώην προσωπάρχης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Τζόναθαν Πάουελ, ίδρυσε τη ΜΚΟ Inter Mediate, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας με στόχο τη δημιουργία μυστικών διαύλων επικοινωνίας με τις ανταρτικές ομάδες.
Ο Πάουελ συνεργαζόταν στενά με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες. Συναντήθηκε πολλές φορές με τον Σάραα στην επαρχία Ιντλίμπ, προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα του και να τον προετοιμάσει ως τον επόμενο ηγέτη της Συρίας.
Το Μέτωπο Αλ-Νούσρα αργότερα μετονομάστηκε σε Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Ο Σάραα και το HTS κατέλαβαν τη Δαμασκό τον Δεκέμβριο, ανατρέποντας τον Άσαντ.
Ο Σύριος αναλυτής Μαλέκ Χαφέζ είπε στο Syrian Observer ότι ο Πάουελ, που έγινε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο, έχει μια ομάδα που διαχειρίζεται ένα γραφείο Τύπου μέσα στο προεδρικό παλάτι, «που φέρεται να διοικείται από δύο γυναίκες – μία Βρετανίδα και μία Λιβανέζα-Βρετανίδα».
Όπως καταλήγει ο Χαφέζ, «Η άνοδος του Αχμάντ αλ-Σάραα δεν ήταν αυθόρμητη – ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη μέσω μιας μακροχρόνιας, δυτικής υποστηριζόμενης στρατηγικής, στην οποία η Βρετανία έπαιξε έναν υπερβολικά επιδραστικό ρόλο μεταξύ των δυτικών δυνάμεων.»