Η Βρετανία παζαρεύει πώς θα στέλνει μετανάστες και πρόσφυγες στη Ρουάντα
05/12/2023Στη Ρουάντα θα “εκτοπίζουν” οι Βρετανοί τους παράνομα εισελθόντες μετανάστες, αλλά και πολλούς πρόσφυγες
Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, η μητέρα του οποίου είναι μαία που γεννήθηκε στη Σιέρα Λεόνε, βρίσκεται στη Ρουάντα για να συμφωνήσει να στέλλονται εκεί από τη Βρετανία οι παράνομα εισελθόντες που αιτούνται ασύλου. Σε αυτή τη λύση κατέληξε η κυβέρνηση, όταν το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε παράνομο το πρώτο σχέδιο (για απέλαση) που είχε καταρτίσει το Λονδίνο. Οι Βρετανοί θέλουν να κάνει η Ρουάντα το “ξεκαθάρισμα” μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.
Το “σχέδιο Ρουάντα” βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται ήδη εκεί, αλλά και για την αποθάρρυνση όσων σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία παράνομα. Και άλλες χώρες πάντως σύμφωνα με το ΑΠΕ εξετάζουν να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα.
Σε αντάλλαγμα η Ρουάντα έχει λάβει ήδη 140 εκατ. λίρες (163 εκατ. ευρώ), με την υπόσχεση να της δοθούν περισσότερα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στέγαση και η φροντίδα όσων απελαύνονται. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έκρινε τον Νοέμβριο ότι η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Κιγκάλι παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι παράνομο, διότι υπάρχει κίνδυνος στη Ρουάντα να μην εξετάζονται σωστά οι αιτήσεις για παροχή ασύλου των προσφύγων που θα αποστέλλονται εκεί μαζί με οικονομικούς μετανάστες και κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους όπου ενδέχεται να γίνουν στόχος διώξεων.
Μετά την απόφαση αυτή, η Βρετανία επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τη Ρουάντα, προκειμένου να περιλαμβάνει έναν δεσμευτικό όρο ο οποίος θα απαγορεύει στο Κιγκάλι να απελαύνει τους αιτούμενους ασύλου.
«Η Ρουάντα ανησυχεί βαθιά για τα δικαιώματα των προσφύγων και ανυπομονώ να συναντηθώ με τους εταίρους μου για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία και να συζητήσουμε περαιτέρω πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.
Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να περιορίσει τη μετανάστευση στη Βρετανία και να σταματήσει την εισροή προσφύγων μέσω της Μάγχης. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει, διότι «όσοι φτάνουν στις ακτές της με πλοιάρια ουσιαστικά εισβάλουν στη χώρα».
«Ο νόμος λέει ότι δεν μπορείς να εισέλθεις στη χώρα παράνομα. Αν εσείς ή εγώ διασχίσουμε ένα διεθνές σύνορο, κυριολεκτικά εισβάλουμε σε μια άλλη χώρα, θα αναμέναμε να μας αντιμετωπίσουν αυστηρά», σχολίασε μιλώντας στο Sky News.
Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία εισέρχονται στη χώρα μέσω νόμιμων οδών, όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα μειώσει και αυτόν τον αριθμό, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό που θα επιτρέπεται να δίδεται σε μετανάστες, και έτσι μειώνοντας το κίνητρο των εργοδοτών να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς.
Οι Βρετανοί ετοιμάζουν και νομοσχέδιο που θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ρουάντα είναι ασφαλής χώρα, με στόχο να σταματήσουν οι νομικές προσφυγές κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης. Φέτος σχεδόν 29.000 άνθρωποι έφτασαν στις νότιες ακτές της Βρετανίας παράνομα, μετά το ρεκόρ των 45.755 μεταναστών που καταγράφηκε το 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ