Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας εναντίον κυβερνητικής εντολής στη Βρετανία για τα “κοκτέιλ” εμβολίων

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ξεκαθάρισε πως δεν συνιστά την ανάμιξη δύο διαφορετικών εμβολίων, φρενάροντας την σύσταση της κυβέρνησης προς τα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, επειδή παραλαμβάνει και τα εμβόλια της AstraZeneca/Οξφόρδης και παράλληλα φοβάται ότι δεν θα έχει επαρκείς δόσεις της Pfizer, εξέδωσε οδηγίες προς τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όταν έρθει μετά από 3 εβδομάδες κάποιος για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, εάν αυτή δεν ειναι διαθέσιμη, τότε να του κάνουν ως “δεύτερη δόση” εμβόλιο άλλης εταιρείας -εν προκειμένω της Astrazeneca  Η οδηγία αφήνει να εννοηθεί ότι ισχύει και το αντίστροφο: εάν “ξεμείνουν” από της Astrazeneca σε λίγο καιρό, να μπορεί κάποιος να πάρει αντί για τη δεύτερη δόση του ιδίου εμβολίου, τη δόση της Pfizer. «Αυτή η επιλογή προτιμάται εάν το άτομο είναι πιθανό να διατρέχει άμεσο υψηλό κίνδυνο», αναφέρει η κυβερνητική οδηγία.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας παρενέβη για να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν αποτελεί διόλου δική της σύσταση. Η Δρ Μέρι Ράμσι, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποιήσεων στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ήταν ξεκάθαρη όταν τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την οδηγία της κυβέρνησης για “ανάμιξη” εμβολίων.

«Δεν συνιστούμε την ανάμιξη των εμβολίων COVID-19 – εάν η πρώτη σας δόση είναι το εμβόλιο Pfizer, δεν πρέπει να σας χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca για τη δεύτερη δόση σας και αντιστρόφως», είπε. «Μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου το ίδιο εμβόλιο δεν είναι πλέον διαθέσιμο ή όπου δεν είναι γνωστό ποιο εμβόλιο έλαβε ο ασθενής. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τους δοθεί το ίδιο εμβόλιο, αλλά όπου αυτό δεν είναι δυνατό, είναι καλύτερο να δοθεί μια δεύτερη δόση ενός άλλου εμβολίου παρά καθόλου. Ομως πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ο εμβολιαζόμενος να παίρνει δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο» πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι