Ιανός: Αν στρίψει προς την Κρήτη, θα χρειαστούν εκκένωση παράκτιες περιοχές

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που φέρνει από τα δυτικά της χώρας ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», που αυτή τη στιγμή χτυπάει τα Επτάνησα και τα παράλια της Ηλείας αλλά και το Μεσολόγγι  με ριπές ανέμου 10 Μποφόρ και καταρρακτώδεις βροχές.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η κακοκαιρία κινείται προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί αργά τη νύχτα και τις πρωινές ώρες αύριο, ενώ η τροχιά που θα ακολουθήσει εν συνεχεία παραμένει αβέβαιη, με το πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια προς την Κρήτη, κάτι που ανησυχεί την πολιτεία, μια που θα σημαινει ενισχυση του φαινομένου.

Αναμένονται ακραία φαινόμενα στη διάρκεια της νύχτας στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά, όπου ήδη βρέχει καταρρακτωδώς και απαντλήθηκαν ύδατα από υπόγειο που πλημμύρισε. Στο Μεσολόγγι σημειώθηκε διακοπή ρεύματος και η μισή  πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς πλήττεται και η Αιτωλοακαρνανία. Διακοπή ρεύματος είχαν και στα Επτάνησα.

Το παρακάτω βίντεο τραβήχτηκε στις 9 το βράδυ

https://www.facebook.com/kefaloniapress.gr/videos/341828613833084

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Λέκκα, το πιθανότερο είναι ο κυκλώνας να ακολουθήσει μια νότια τροχιά μετά την Δυτική Ελλάδα και τη δυτική Στερεά και να μην επηρεάσει την Αθήνα.

Εκτιμά όμως πως σε αυτή την περίπτωση -της προς το νότο τροχιάς-  θα πρέπει να αναμένονται μεγαλύτερες καταστροφές και θα πρέπει να εκκενωθούν παραλιακές περιοχές.

«Οι κυκλώνες που αναπτύσσονται παράλληλα προς την ακτογραμμή είναι οι κυκλώνες που επιφέρουν τις μεγαλύτερες καταστροφές και αποδεσμεύουν μεγάλα ποσά βροχής προς τον χερσαίο χώρο», όπως εξήγησε.. Γι΄αυτό και ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «είναι πιθανόν κάποια στιγμή να εξεταστεί και το φαινόμενο της εκκένωσης των παράκτιων περιοχών».

Στη Δυτική Ελλάδα επικρατούν ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές με “διαλείμματα”. Λόγω των θυελλωδών ανέμων έκλεισε το πορθμείο Ρίου- Αντιρρίου ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της Κεφαλλονιάς, της Κυλλήνης, της Ιθάκης, της Σάμης και της Πάτρας.

Δυνάμεις της ΕΜΑΚ μετακινούνται στις επίμαχες περιοχές για παν ενδεχόμενο.

Ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και ένα κομμάτι της Λευκάδας, θα δεχτούν τις επόμενες ώρες και μετά τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας.

Ως προς την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό που αλλάζει είναι ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές μας ακτές. Δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερό είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Οι κάτοικοι της Ζακύνθου της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα. Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι