Ιανός: Χωρίς δρόμους, νερό φαγητό και ρεύμα εκατοντάδες άνθρωποι αποκομμένοι

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Τρεις νεκρούς, μία αγνοούμενη και αμέτρητες καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, στο οδικό δίκτυο, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε σκάφη και επιχειρήσεις αφήνει πίσω του ο «Ιανός», ο μεσογειακός κυκλώνας που επί τρεις ημέρες σφυροκόπησε κυρίως τα Επτάνησα και τη Θεσσαλία.

Μέχρι κι αυτή τη στιγμή, ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι δίχως φαγητό, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αποκομμένοι τα χωριά τους και εύχονται να μη χρειαστούν γιατρό, γιατί οι δρόμοι ειναι πια αδιάβατοι. Και δεν είναι αδιάβατοι από τους χωρικούς και τους ηλικιωμένους, αλλά είναι αδιάβατοι και από τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Τέταρτη μέρα από τον κατακλυσμό, και στην Οξυά Καρδίτσας όπου άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα, μια έγκυος και ένα μικρό παιδί , είναι αποκλεισμένοι χωρίς νερό και ρεύμα αλλά το σημαντικότερο χωρίς οδική πρόσβαση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 942 απεγκλωβισμοί και διασώσεις.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας , Θεοφάνης Στάθης τα έχει χάσει με την καταστροφή, καθώς έχουν κοπεί έξι γέφυρες και δεν υπάρχει δρόμος για να περάσει έστω ένα αμάξι με τρόφιμα και νερό.

Στο Παλαιό Ζωγλόπι έχουν κοπεί οι γέφυρες κι όλοι οι δρόμοι και το πιο κοντινό χωριό είναι στα 9 χιλιόμετρα, ενώ το ποτάμι είναι ακόμα φουσκωμένο και έχει φτάσει στις πόρτες των λιγοστών σπιτιών. Τρεις οικογένειες καρδιοχτυπούν εκεί και τρέμουν μην ξαναβρέξει, γιατί φοβώνται ότι αυτή τη φορά το νερό θα “πάρει” και τα σπίτια τους. Ούτε αυτοί οι άνθρωποι έχουν φαγητό και ρεύμα.

Αποκλεισμένη παραμένει και η Καστανιά προς τη λίμνη Πλαστήρα και η Ραχούλα.

«Είμαστε μέσα σε βουνό και δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχουν θολώσει τα πάντα. Πάμε σε πηγές και είναι όλα γεμάτα με λάσπες, πρέπει να μας βοηθήσουν άμεσα. Τα φαγητά άρχισαν να χαλάνε και είναι όλα για πέταμα» λένε απελπισμένοι οι άνθρωποι,

Στην Καστανιά, όπου βρέθηκε νεκρός στο σπιτι του ένας κάτοικος, η βροχή και οι φερτές ύλες καταπλάκωσαν σπίτια και έρριξαν στέγες.

Στον Αλμυρό Βόλου οι χείμαρροι κόντεψαν να πνίξουν τρεις μηχανικούς που έμειναν οκτώ ώρες αρπαγμένοι από τα κλαριά ενός δέντρου και λίγο πιο πέρα κόντεψαν να πνίξουν 4μελή οικογένεια στο ΙΧ της.

Ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραϊσκος, λέει ότι δεκάδες άνθρωποι μένουν σε ξενοδοχεία που τους παραχώρησε ο Δήμος γιατί τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους είναι θαμμένα μέσα στα λασπόνερα ενώ κάποιοι άλλοι μένουν σε γειτονικές κατοικίες. Μιλά για μεγάλες ζημίες στις καλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος Σάμης της Κεφαλονιάς, Μάκης Μονιάς, μιλά για βιβλική καταστροφή στον Άσσο και στην Αγία Ευφημία και για ζημιές που είχαν να δουν οι παλιοί από το μεγάλο σεισμό.

«Μιλάμε για περισσότερα από 150 σπίτια πλημμυρισμένα, υπάρχουν πάνω από 10 επιχειρήσεις μπαζωμένες από φερτά υλικά που κατέβασε ο χείμαρρος από τα βουνά στην Άσσο, το επαρχιακό δίκτυο και το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν φύγει αρκετές στέγες σπιτιών και έχουν ξηλωθεί κεραμίδια ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Έχει καταστραφεί περιουσίες γιατί τα ρέματα που ήταν 5 μέτρα, τώρα έχουν γίνει 50 μέτρα γεμάτα φερτά υλικά. Έχουν θαφτεί αυτοκίνητα».

Στα Επτάνησα βούλιαξαν μέσα στο λιμάνι 43 σκάφη και άλλα 22 έπαθαν τρομερές ζημίες.

Εν τω μεταξύ ακόμα και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, οι μισές γειτονιές είναι δίχως ρεύμα

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι