Ιάπωνες έκαναν σε ασθενή με κορονοϊό την πρώτη μεταμόσχευση από ζωντανό δότη

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Μία γυναίκα στην Ιαπωνία της οποίας οι πνεύμονες είχαν υποστεί μεγάλη βλάβη από τον κορονοϊό και η οποία ήταν σε ΜΕΘ εξι μήνες, έγινε η πρώτη ασθενής που ζει χάρη στη μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού από ζωντανό δότη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο η γυναίκα υποβλήθηκε σε 11ωρη επέμβαση από ιατρική ομάδα 30 ατόμων για μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού από τον σύζυγο και τον γιο της. Σύζυγος και γιος είναι καλά στην υγεία τους και εκείνη αναρρώνει -θα παραμείνει στη ΜΕΘ για ένα επιπλέον δίμηνο.

Ο κορονοϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή πνευμονική βλάβη σε ορισμένους ασθενείς και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν επειδή βρέθηκαν πνεύμονες προς μεταμόσχευση από δωρεές οργάνων εγκεφαλικά νεκρών ατόμων. Ωστόσο, το νοσοκομείο του Κιότο για πρώτη φορά μεταμόσχευσε ιστό πνεύμονα από ζωντανούς δότες σε ασθενή Covid-19.

Ο Δρ. Χιρόσι Ντέιτ, που ηγήθηκε της επέμβασης, δήλωσε ότι αυτή η επέμβαση δίνει νέες ελπίδες σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες από τον Covid-19. «Αποδείξαμε ότι έχουμε τώρα μια επιπλέον επιλογή στην μεταμόσχευση πνευμόνων (από ζωντανούς δότες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, η ασθενής νόσησε από κορονοϊό στα τέλη του 2020 και πέρασε τους επόμενους μήνες σε μηχανική υποστήριξη. Ο κορονοϊός προκάλεσε μεγάλη ζημιά και στους δύο πνεύμονες και πλέον χωρίς μεταμόσχευση, δεν θα μπορούσε να ζήσει. Ο σύζυγος και ο γιος της γυναίκας προσφέρθηκαν να δωρίσουν μέρη των πνευμόνων τους. (Οι μεταμοσχεύσεις από εγκεφαλικά νεκρούς δότες εξακολουθούν να είναι σπάνιες στην Ιαπωνία και οι ζώντες δότες θεωρούνται καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τη δήλωση του νοσοκομείου.)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι