Ιδρυτική συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων – Τι είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ιδρυτική συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων – Τι είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Για το παλαιστινιακό ζήτημα, την ευθυγράμμιση της Κομισιόν με τα μονοπώλια, τον κάλπικο “αντιφασισμό” και τις θέσεις που πρέπει να τηρούν μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας στην διεθνή ιδρυτική συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων στην Αθήνα

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισαγωγική του ομιλία, σήμερα, στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης”, στην Αθήνα, υπογράμμισε την μεγάλη σημασία του γεγονότος ότι «δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού να έχει δική του πατρίδα στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές».

Υπογράμμισε την εξίσου,  μεγάλης σημασίας, «κοινή πάλη των κομμάτων μας ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη» και την σπουδαιότητα της κοινής δράσης «ενάντια στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας». Αποτίμησε ως θετικό το έργο της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής  Πρωτοβουλίας”, αλλά ανέφερε ότι με το ουκρανικό ζήτημα και με την ένταση του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας, «ορισμένα κόμματα δεν άντεξαν και παραβίασαν το συμφωνημένο πλαίσιο δράσης,  έκαναν τις δικές τους επιλογές».

Εκτίμησε ότι συντάχθηκαν με τη ρωσική αστική τάξη και το ρωσικό κράτος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξαν τον καπιταλισμό στην Κίνα και την επέκταση των κινέζικων μονοπωλίων σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “νέου δρόμου του μεταξιού”, κάποια από αυτά έγιναν φορείς εθνικιστικών και ξενοφοβικών απόψεων, έβαλαν εμπόδια στην αλληλεγγύη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών και
«η στάση αυτή οδήγησε στην αναστολή της δράσης της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής  Πρωτοβουλίας” και στον τερματισμό της λειτουργίας της», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανήγγειλε την ίδρυση της “Ευρωπαϊκής  Κομμουνιστής Δράσης” τονίζοντας τις βασικές αρχές της, που είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός, το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. «Απορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους  κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς -γενικά κι αφηρημένα- κάποια επιθετική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, στην πιο αντιδραστική του εποχή» και αναφέρθηκε «στις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

«Ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός είναι η μοναδική εναλλακτική για τους λαούς, μελετάμε τις αιτίες ανατροπής της Οκτωβριανής Επανάστασης στην ΕΣΣΔ, απορρίπτουμε θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση της μισθωτής εργασίας από κατόχους των μέσων παραγωγής, της γης, την αντιμετώπιση της εργατικής δύναμης ως εμπόρευμα και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο», είπε μεταξύ άλλων.

Για την Ευρώπη

Για την ΕΕ, είπε ότι «την θεωρούμε επιλογή του κεφαλαίου, καθώς αυτή προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με τον μιλιταρισμό δομικό της στοιχείο», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς και είναι δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Δεν νοείται, είπε, πάλη χωρίς εναντίωση, αντίσταση και απειθαρχία στο καπιταλιστικό, αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν. «Έχουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στον ρατσισμό και τον φασισμό, απορρίπτουμε τον κάλπικο “αντιφασισμό” και τα διάφορα “αντιφασιστικά μέτωπα”, τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει για να τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι