Υeni Şafak: Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τα ελληνικά λιμάνια

Υeni Şafak: Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τα ελληνικά λιμάνια
Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στη γενική απεργία που κήρυξαν οι ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη Γενική Απεργία για σήμερα, στην οποία συμμετέχουν Ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

H απόκτηση ελέγχου των ελληνικών λιμανιών βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ.

«Με την έναρξη της δεύτερης θητείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η εξωτερική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ αναδιαμορφώνεται», γράφει η Yeni Şafak και προσθέτει:

«Σύμφωνα με αναφορές του ελληνικού Τύπου, όταν ο Τραμπ διόρισε την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2024, έναν μήνα μετά τις εκλογές, της ανέθεσε μια σημαντική αποστολή. Αυτή ήταν να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Ένας από τους τρόπους για να το πετύχει ήταν η απόκτηση ελέγχου των ελληνικών λιμανιών».

Η αρθρογράφος σημειώνει: «Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με το άρθρο, η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Ευρώπη «ευθυγραμμίζεται απόλυτα» με τους στόχους του Τραμπ για τη δημιουργία του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), προκειμένου να στηρίξει την εμπορική πολιτική της Ινδίας, «της επιλεγμένης του εταίρου στην αντιπαράθεση με την Κίνα».

Το άρθρο συνεχίζει: «Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και της Ελλάδας, τόσο σε επιβατική κίνηση όσο και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, και οι ΗΠΑ εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη συμμετοχή της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της COSCO, της κρατικής ναυτιλιακής και εταιρείας logistics της Κίνας. Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ελλάδα να ασκήσει πιέσεις στην COSCO ώστε να αποχωρήσει από τον Πειραιά, αν και, όπως είναι αναμενόμενο, πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx