Σακελλαροπούλου σε Ιερώνυμο: “Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι” – Αντίδραση ΠΑΣΟΚ στην “εκκλησιαστική” έξωση βουλευτών του

Σακελλαροπούλου σε Ιερώνυμο: “Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι” – Αντίδραση ΠΑΣΟΚ στην “εκκλησιαστική” έξωση βουλευτών του

Τι προηγήθηκε και πως αντέδρασε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο» είναι η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι η ακόλουθη: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Νωρίτερα μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό έγινε από την ιεραρχία, που εκτιμάται πως δείχνει ξεκάθαρα την ενόχληση της εκκλησίας απέναντι στην επίσημη πολιτεία για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για πρώτη φορά έσπασε μια παράδοση δεκαετιών και δεν θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραστούν λόγω μικρότερου χώρου οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Tην ίδια στιγμή την σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση της Μητρόπολης Κέρκυρας η οποία θέτει ουσιαστικά εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές Δημήτρη Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ) αλλά και τον Χρήστο Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι ψήφισαν «ναι» στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας με την οποία θέτει εκτός εκκλησίας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, καθώς και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Αυλωνίτη, είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα» αναφέρφει το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας με έμφαση ότι η πολιτεία έχει απαρέγκλιτο καθήκον την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως και τη νομοθετική διασφάλιση της ισότητας όλων των πολιτών.

«Ενέργειες, που επενδύουν σε διαχωρισμούς με μικροκομματικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν βουλευτές για την εκτέλεση των νομοθετικών τους καθηκόντων σύμφωνα με το Σύνταγμα, προφανώς και δεν συνάδουν με τον ρόλο της εκκλησίας» αναφέρει επίσης η Χαριλάου Τρικούπη. Η απόφαση της Μητρόπολης Κέρκυρας έγινε γνωστή την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 οπότε πραγματοποιήθηκε η Γενική Ιερατική σύναξη υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Εκεί αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για τους δύο από τους τρεις βουλευτές του νησιού καθώς ο κ. Στέφανος Γκίκας από τη ΝΔ απείχε από τη σχετική ψηφοφορία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη εκφράζεται η βαθιά απογοήτευσή της για την στάση που κράτησαν οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς όπως σημειώνεται παρότι είχαν ενημερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με επίσημη επιστολή ότι το νομοσχέδιο αυτό απάδει στις θέσεις και στην πίστη του ορθόδοξου χριστιανού, εντούτοις το υπερψήφισαν.

«Έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα» αναφέρει επίσης η Μητρόπολη και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Για μας λοιπόν αυτοί οι δύο βουλευτές δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας… Τους καλούμε να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, δεν θεωρούμε ότι τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους. Δηλώνουμε, πάντως, ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις, στις ενοριακές λατρευτικές συνάξεις και λιτανείες και τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι