Ιερέας ηγείται των διαδηλώσεων στην Αρμενία κατά του Πασινιάν

Ιερέας ηγείται των διαδηλώσεων στην Αρμενία κατά του Πασινιάν

Περίπου 3.000 Αρμένιοι διαδήλωσαν σήμερα κατά του πρωθυπουργού της χώρας Νικόλ Πασινιάν στην πρωτεύουσα Γερεβάν, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης της Αρμενίας να επιστρέψει εδάφη (τέσσερα μεθοριακά χωριά) στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, τον αιώνιο αντίπαλό της. Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν αρχίσει εδώ και δύο μήνες, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Πασινιάν υποχώρησε στην αζερική απαίτηση.

Η Αρμενία ήλεγχε αυτά τα εδάφη όπως και όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τότε που νίκησε στον πόλεμο με το Αζερμπάϊτζάν το 1998. Των διαδηλώσεων ηγείται ενίοτε ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, που είναι αρκετά δημοφιλής. Σήμερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, έξω από την έδρα της κυβέρνησης όπου ο Πασινιάν προήδρευε της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία.

«Ήρθαμε εδώ για να πούμε σε αυτόν τον άνθρωπο (σ.σ. στον Πασινιάν) ότι δεν έχει τίποτα να προσφέρει στη χώρα μας», είπε ο Γκαλστανιάν στο πλήθος, σύμφωνα με το AFP, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Γκαλστανιάν επιδιώκει την καθαίρεση του πρωθυπουργού και την Δευτέρα είπε ότι ίσως εγκαταλείψει το θρησκευτικό του αξίωμα για να θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία. Ωστόσο, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού με βάση την αρμενική νομοθεσία, επειδή έχει διπλή υπηκοότητα -αρμενική και καναδική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν εν τω μεταξύ αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να ζητήσουν την καθαίρεση.

Πάντως και ο Πασινιάν, που ήταν δημοσιογράφος, αναρριχήθηκε στην εξουσία ηγούμενος διαδηλώσεων κατά της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία χαρακτήριζε ηττοπαθή και ενδοτική στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και εμφανιζόμενος ως ένθερμος πατριώτης κατά οιασδήποτε υποχώρησης έναντι των Αζέρων, κάτι που άλλαξε δραματικά όταν ανέλαβε την εξουσία και κυρίως όταν με αστραπιαία επίθεση πέρσι οι Αζέροι κατέλαβαν όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την περασμένη εβδομάδα η Αρμενία επέστρεψε επισήμως στο Αζερμπαϊτζάν τον έλεγχο τεσσάρων μεθοριακών χωριών και ο Πασινιάν δήλωσε ότι «μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DW

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι