“Ιερό αντάρτικο” Ιερωνύμου για τα Θεοφάνεια… δεν θα είναι στην ορκωμοσία

Ζάκυνθος

Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στον απόηχο και των εξελίξεων με τον εορτασμό των Θεοφανίων. Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «δεν είθισται ο Αρχιεπίσκοπος να ορκίζει υπουργούς και υφυπουργούς», διευκρινίζοντας ότι αν επρόκειτο να ορκιστεί πρωθυπουργός ο κ. Ιερώνυμος θα ήταν παρών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα παρίστατο στην ορκωμοσία χωρίς να τελέσει ο ίδιος την τελετή.

Σημειώνεται, πάντως, ότι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε παραστεί στην ορκωμοσία ούτε μετά τον μικρής κλίμακας ανασχηματισμό στις αρχές Αυγούστου. Το ζήτημα της ορκωμοσίας των υπουργών και υφυπουργών του νέου κυβερνητικού σχήματος λαμβάνει άλλη διάσταση και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της «κόντρας» κυβέρνησης και εκκλησίας έπειτα από την απαγόρευση παρουσίας πιστών την ημέρα των Θεοφανείων και την μη τέλεση αγιασμού των υδάτων που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Το ιερό «αντάρτικο» και η «κόντρα»

Η αυστηροποίηση του lockdown οδήγησε στην σύγκρουση καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έδωσε χθες εντολή στις εκκλησίες να πραγματοποιήσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, με ανοιχτούς ναούς καθώς και τον αγιασμό των υδάτων, όπως είχε συμφωνηθεί και αποτυπώνεται σε σχετική ΚΥΑ πριν τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η απάντηση της κυβέρνηση ήταν άμεση διαμηνύοντας ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν». Η Εκκλησία θα προσφύγει, μάλιστα, και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εορτασμό των Θεοφανείων ύστερα από τη ρήξη με την κυβέρνηση.

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και το μήνυμα της κυβέρνησης πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για όλους, προκαλούν πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ. που θα πρέπει πλέον να διενεργήσει εκτεταμένους ελέγχους και βεβαιώσεις παραβάσεων, όχι μόνο για ιερείς, αλλά και για το σύνολο των πιστών που θα αποφασίσουν να λειτουργηθούν και να παραστούν στις τελετές αγιασμού των υδάτων εντός των Ιερών Ναών. Το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Sputnik, όπου οι πιστοί είναι πολύ περισσότερο δεμένοι με τις ενορίες τους και πιθανότατα εκεί να προκύψουν προβλήματα με τις ομάδες των αστυνομικών που θα αναλάβουν τους ελέγχους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx