Ηλεία: Σε κρίσιμη κατάσταση η ασθενής με μηνιγγίτιδα – Αντιβίωση στα παιδιά και στους συναδέλφους της
21/03/2024Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο η ηλικίας 42 ετών Ινδή που αρχικά είχε διαγνωσθεί με γαστρεντερίτιδα, ενώ είχε βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Προληπτικά χορηγείται αντιβίωση στα παιδιά της που πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, μια που η ασθενής ζει πολλά χρόνια στην περιοχή. Εξετάζονται και όλες οι επαφές των παιδιών, καθώς και της ίδιας.
Η ασθενής εργαζόταν σε συσκευαστήριο με 27 εργαζόμενους που ελέγχονται και αυτοί, και πιθανόν να λάβουν προληπτική αντιβίωση. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσηση δεν διαγιγνώσκεται πάντα με ευκολία, καθώς τα συμπτώματα μερικές φορές είναι παραπλανητικά. Η εξέταση αίματος, εν τω μεταξύ, δεν δίνει πάντα σαφές αποτέλεσμα και η πιο ακριβής διάγνωση προϋποθέτει μια αρκετά πιο περίπλοκη εξέταση, με λήψη υγρού από το νωτιαίο μυελό.
Η ασθενής είχε νιώσει έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, είχε πυρετό και εμετούς και έσπευσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας, όπου το ιατρικό προσωπικό προχώρησε σε εξετάσεις που δεν έδειξαν σε πρώτη φάση τι είχε. Της δόθηκε αγωγή για γαστρεντερίτιδα και εξιτήριο. Λίγες ώρες μετά ξαναπήγε στο νοσοκομείο με πολύ χειρότερα συμπτώματα όμως.
Μετά από δεύτερη σειρά εξετάσεων, κρίθηκε αναγκαία η άμεση μεταφορά της στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου με σταθμό του ΕΚΑΒ. Εκεί, το ιατρικό προσωπικό μετά από πλήρη κύκλο εξετάσεων καθώς και παρακέντηση από την εφημερεύουσα παθολόγο, διαπίστωσε πως η 42χρονη πάσχει από μικροβιακή μηνιγγίτιδα.
Τη διάγνωση επιβεβαίωσε και η παθολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» Μαρία Καλαπόδη, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκεται στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. Όπως είπε η ίδια στο patrisnews.com «η γυναίκα ήρθε με συμπτώματα διάρροιας και πονόκοιλο και νωρίτερα της είχε δοθεί αγωγή γαστρεντερίτιδας. Διαγνώσαμε κατευθείαν τη μηνιγγίτιδα, μιας και είχε πλέον συμπτώματα σαφή μηνιγγικά». Πιθανόν πλέον η γυναίκα να είχε εξανθήματα ή δυσκαμψία αυχένα, που είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας.
Οι γιατροί της έκαναν παρακέντηση και επιβεβαιώθηκε η διάγνωση, όμως η κατάσταση της γυναίκας ήταν πλέον σοβαρή, καθώς είχε αρχίσει η σηψαιμία, πρόβλημα οξύτατο που αντιμετωπίζεται κυρίως με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Στη σηψαιμία εκτός από αντιβίωση μπορεί να χορηγηθούν και άλλα φάρμακα για τη σταθεροποίηση του οργανισμού. Αν και είναι βαριά κατάσταση, η θνησιμότητα από αυτήν μειώθηκε από 47% που ήταν το 1990, σε 29%.